Scandalul dezinfectantilor face victime colaterale: 5 operatii au fost amanate la Spitalul Judetean din Alba Iulia, de teama ca vietile pacientilor sunt puse in pericol.

 

Mai mult: conducerea este hotarata sa actioneze in instanta firma Hexi Pharma daca patronii acesteia vor fi gasiti vinovati de neglijenta criminala. In urma a cinci analize facute in laboratorul din spital, una a iesit neconforma: se folosea chiar in blocul operator.

La Spitalul Judetean de Urgenta din Alba Iulia se foloseau de zece ani dezinfectantii proveniti de la firma Hexi Pharma. Zilele trecute politistii au ridicat de la unitatea spitaliceasca mai multe acte si produse - pentru a fi analizate. De teama unor consecinte greu de estimat, conducerea spitalului a oprit utilizarea acestor produse si a amanat 5 interventii chirurgicale.

Nicoleta Cosarca, manager Spitalul Judetean de Urgenta Alba: "Daca intr-adevar acesti produsi au fost falsificati este cel mai mizerabil lucru care mi s-a intamplat in viata asta, dar noi ii vom da in judecata si le vom cere nu numai daune materiale pentru toata achizitia care am facut-o in perioada asta cu dobanzi, ci si daune morale."

Medicii au luat cinci probe pe care le-au analizat iar una dintre ele a iesit neconforma. Este vorba despre sapunul lichid pe care il folosea personalul medical chiar in blocul operator.

Simona Cabulea, sef compartiment Prevenirea Infectiilor Nosocomiale: "Am luat probe si de pe suprafete si de pe vesela, am luat probe de pe pielea pacientului dupa dezinfectia cu betadina, si probe de pe tegumentul unui asistent din cadrul blocului operator chirugie. Din cele cinci probe au iesit pe tegumente germeni."

In Spitalul din Alba Iulia, unii pacienti au dezvoltat infectii greu de tinut sub control.

Simona Cabulea, sef compartiment Prevenirea Infectiilor Nosocomiale: "Pe anul 2015 am avut raportate si investigate in laborator un numar de 90 de infectii nosocomiale la 23.000 de pacienti internati."

Adela Curca, medic sef boli infectioase: "In spitalele din Elvetia de exemplu stim ca criteriile de internare sunt mult mai stricte. Acolo nu se interneaza cu atat de mare usurinta pacientii."

Probele prelevate marti vor fi analizate si intr-un laborator specializat din Germania, pe cheltuiala ministerului Sanatatii. Iar de miercuri dimineata vor ajunge in spitalul din Alba Iulia alte produse pentru dezinfectat.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro