Implementarea pachetului de baza si a dosarului electronic de sanatate au fost subiectele de actualitate dezbatute la conferinta de presa organizata de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) pentru a marca Ziua Internationala a Medicilor de Familie. La eveniment au participat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, Constantin Carstea, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania, Alin Iulian Tucmeanu, secretar de stat, ministerul Sanatatii.

 

Urmariti inregistrarea video integrala a conferintei de presa organizata cu ocazia Zilei Internationale a Medicului de Familie.

Dr. Rodica Tanasescu: Nu vrem sa mai luam declaratii financiare de la pacienti

Presedintele SNMF a explicat in conferinta de presa ca in continuare se imputa medicilor de familie sumele pentru centrele de permanenta sau retetele date pacientilor care figurau ca internati chiar daca au fost facute nenumarate sesizari catre autoritati.

In ceea ce priveste pachetul de baza, dr. Rodica Tanasescu a atras atentia ca medicii de familie nu au fost consultati nici in ceea ce priveste riscograma, si nici in constituirea planului de management pentru bolile cronice.

Consultatiile preventive se vor realiza prin programare la cabinet

De la 1 iunie 2014, de cand se preconizeaza intrarea in vigoare a pachetului de baza, medicii de familie trebuie sa asigure consultatiile preventive care se vor face prin programarea la cabinet.

Alin Tucmeanu: Pacientii nu vor fi sanctionati momentan daca nu se prezinta la controalele preventive

Secretarul de stat in ministerul Sanatatii a precizat ca, prin pachetul de baza, controalele periodice nu sunt o obligativitate, ci un drept al pacientilor.

Daca in 2014 nu vor exista sanctiuni pentru cei care nu se prezinta la medic, dupa introducerea cardului de sanatate in 2015 se preconizeaza costuri suplimentare pentru anumite analize in cazul pacientilor care nu s-au prezentat anterior la controalele periodice.

Dr. Sandra Alexiu: Conform contractului actual, nu putem prescrie analize pacientului sanatos

Chiar daca scopul principal al consultatiilor preventive prevazute in pachetul de baza este depistarea riscurilor de boala, reprezentantii medicilor de familie precizeaza ca, in momentul de fata, ei nu pot prescrie analize medicale pacientilor sanatosi, cu exceptia gravidei, pentru ca lipseste codul de boala.

“Din punct de vedere tehnic, nu pot prescrie analize celorlalti pacienti”, a explicat dr. Sandra Alexiu.

Constantin Carstea: Se vor impune sanctiuni daca nu vor exista colaborari intre medicii de familie si medicii specialisti prin scrisoarea medicala

Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania a precizat ca din sistemul privat unde nu exista contract cu CNAS, nu pot veni scrisori medicale pe baza carora medicul de familie sa emita reteta. Prin aceasta hotarare, se doreste eliminarea cazurilor in care pacientii se prezentau la medicul de familie cu o fituica pe care erau scrise recomandarile medicale.

Autor: Anamaria Blanaru
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro