Controalele făcute de Ministerul Sănătăţii şi CNAS în spitale sunt foarte aproape de a fi încheiate, până acum fiind verificate 77 la sută dintre unităţile sanitare, a anunţat, luni, ministrul Nicolae Bănicioiu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
Ministrul Sănătăţii a vorbit despre direcţiile de urmat în viitor, convenite de specialişti din minister cu reprezentanţi ai corpului profesional. Bănicioiu a spus că direcţiile majore vizează un management mai bun în spitale şi eficientizare în cheltuirea banilor publici, amintind că în acest sens a început cea mai amplă acţiune de control.
Ministrul a anunţat că aceste controale sunt aproape finalizate, iar în două-trei săptămâni vor fi prezentate concluziile.
"În măsura în care se transmit datele şi se întocmesc rapoartele, vom transmite rezultatele. E foarte bine că aceste controale au coincis cu perioada de precontractare. În momentul de faţă, am văzut că pe anumite unităţi a mai scăzut numărul de internări, dar concluziile le vom da în două-trei săptămâni", a spus Nicolae Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că există o discuţie despre veniturile medicilor şi motivarea lor, iar aceasta se va concretiza într-o lege, precizând că speră ca proiectul de act normativ să intre în Parlament în septembrie.
"Se concretizează un grup de lucru, format din Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor, pentru a găsi formula cea mai bună de a motiva şi stimula medicul să presteze un act medical mai bun şi să vină în întâmpinarea nevoilor pacientului", a precizat ministrul.
Nicolae Bănicioiu a mai spus că o altă direcţie majoră este accesul la medicamente şi terapii noi, avansate, precizând că începe evaluarea unei noi liste de medicamente compensate şi se dă aviz pentru 17 molecule, multe în domeniul oncologic.
Referindu-se la modernizarea sistemului, ministrul Nicolae Bănicioiu a vorbit despre cardul de sănătate, precizând că reconfirmă faptul că în acest an cardurile se vor tipări şi distribui.
"Dosarul electronic al pacientului este funcţional. Când toate aceste lucruri vor fi puse la punct, cred că va fi mult mai greu să fraudezi sistemul de decontare. Este adevărat că au fost întârzieri foarte mari, dar este importantă mobilizarea din ultima vreme şi sper că, din ianuarie 2015, sistemele să fie funcţionale şi cei care mai au tentative de fraudare sau de neînţelegere a sistemului să fie opriţi de eficienţa sistemelor pe care le implementăm", a declarat ministrul Sănătăţii, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, sunt discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.
Echipe mixte ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fac, din 5 mai, controale în 77 de spitale, fiind verificate, printre altele, modului în care sunt făcute decontările şi dacă diagnosticele puse la internare corespund intervenţiilor realizate.
Controalele au fost declanşate în urma scandalului privind decontările ilegale pentru operaţii făcute la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală.
Echipele de control verifică atât secţiile de chirurgie plastică şi reparatorie, cât şi secţiile de ORL şi ginecologie.
Parteneri ai evenimentului au fost LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.