Norme Coca 2023 - 2024

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că există 17 molecule aprobate prin hotărâre de guvern care se vor adăuga listei actuale a medicamentelor compensate.

Există 17 molecule care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern. Pentru acestea, în următoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea acestor medicamente. Acestea vor fi aprobate în următoarele zile şi apoi, în cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adaugă listei actuale a medicamentelor", a spus Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a precizat că obiectivul principal este ca, în perioada următoare, să existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie "sincopa care a existat în ultimii şase ani" şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente.

Marius Savu a mai spus că tot în următoarea perioadă va începe evaluarea completă a listei din punctul de vedere al scoaterii unor medicamente vechi.

"Există şi medicamente care şi-au depăşit impactul terapeutic în cei 20-30-50 de ani de folosinţă. Dacă în ultimii şase ani, nu au fost introduse medicamente noi, nici nu au fost scoase din cele vechi, şi până la urmă, cu un buget limitat, trebuie să se găsească cele mai bune soluţii de utilizare a banilor", a precizat Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a adăugat că urmează să fie finalizate criteriile pe baza cărora lista de medicamente compensate va fi reevaluată. Aceste criterii se bazează în principal pe evaluări ale instituţiilor internaţionale, care fac acest lucru în activitatea lor curentă, la care se vor adăuga punctele de vedere ale comisiilor din România.

"Sperăm să avem medicamente noi eficiente, care să poată fi accesate de pacienţii români, dar şi să renunţăm la consumatoarele de fonduri. Sunt anumite medicamente care se prescriu în momente total nelalocul lor şi care consumă fonduri ce ar putea fi date celor care într-adevăr au nevoie", a mai spus Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a precizat că, în luna octombrie, lista de medicamente compensate urmează să fie funcţională pentru cele 17 molecule autorizate.

"Comisiile de specialitate şi-au spus punctul de vedere despre protocol, respectiv care sunt pacienţii cărora li se indică acele medicamente, pe ce perioadă este indicat tratamentul şi care sunt criteriile de includere sau excludere din listă", a mai spus Savu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, sunt discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.

Parteneri ai evenimentului au fost  LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro