Peste o mie de medici au participat in perioada 22-25 octombrie 2014 la Bucuresti, in cadrul Conferintei Nationale de Medicina a Familiei, eveniment organizat de Societatea Academica de Medicina a Familiei (SAMF).

Manifestarea a fost prezidata de prof. dr. Adrian Restian - presedinte SAMF si de prof. dr. Dumitru Matei - presedinte executiv SAMF, reunind companii farmaceutice, firme de aparatura medicala, reprezentanti mass media precum si personalitati de renume ce apartin sferei medicale, atat din Romania, cat si din strainatate.

Tema principala a conferintei a fost: "Cei 4 piloni pe care se bazeaza medicina contemporana (cei 4 P): Preventie, Predictie, Personalizare, Participare".

"Prin completarea preventiei cu posibilitatile de predictie ale biologiei moleculare, cu ajutorul carora putem descoperi nu numai existenta unor boli asimptomatice, ci si predispozitia pacientului pentru anumite boli, medicina contemporana cauta sa directioneze actiunile noastre preventive intr-o anumita directie care reprezinta un risc crescut pentru pacientul respectiv, asa cum ar fi adoptarea unor masuri concrete in cazul purtatorilor unor gene oncogene mutante. Totodata, completarea predictiei cu participarea pacientului la asigurarea propriei sale sanatati se poate creste prin eficacitatea actiunilor noastre, in conditiile in care stilul de viata necorespunzator reprezinta astazi cel mai frecvent factor patogen", a spus prof. dr. Adrian Restian, Presedintele Societatii Academice de Medicina a Familiei.

In cadrul evenimentului, au existat mai multe tombole cu premii. De asemenea, participantii au beneficiat de o reducere de 50% pentru abonamentul la revista Practica Medicala, revista oficiala a SAMF. Abonamentul la revista ofera 5 credite EMC si include 4 aparitii/an.

In cadrul conferintei, prof. dr. Dumitru Matei – Presedintele Executiv al SAMF, a vorbit despre importanta preventiei primare, afirmand ca "medicina moderna cauta sa depisteze si sa combata factorii de risc, precum si ceilalti factori patogeni, care intervin in aparitia si in evolutia bolilor, cu care sunt tot mai confruntati..(..)..Dar, data fiind marea variabilitate din patologia umana, pentru a putea fi cat mai eficace, medicul trebuie sa adapteze recomandarile generale facute de medicina bazata pe dovezi, la particularitatile fiecarui bolnav, adica sa personalizeze activitatea medicala".

Dintre speakerii care au sustinut prezentari in cadrul acestei editii s-au numarat: prof. dr. Corin Badiu, dr. Eugenia Buzoianu, prof. dr. Eugeniu Ilicea, sef lucr. dr. Polliana Mihaela Leru sau prof. dr. Ana-Maria Vladareanu.

In cadrul conferintei, o importanta aparte au detinut, de asemenea simpozioanele ale caror teme au fost : De la medicina bazata pe dovezi la medicina personalizata; Angina pectorala cu artere coronare permeabile; Povestea din spatele povestilor: pacientul hipertensiv; Regimul alimentar si probioticele in tratamentul intestinului iritabil sau Carenta de iod in Romania: de la profilaxie la programe de screening si medicina personalizata.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro