Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş găzduieşte, de joi până duminică, prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, care reuneşte numeroşi specialişti în medicina sportivă, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi.
Decanul Facultăţii de Medicină din UMF Târgu Mureş, conf. univ. dr. Monica Tarcea,coordonatorul disciplinei Nutriţie Comunitară şi Igiena Alimentelor, a declarat joi, în deschiderea conferinţei, că tema centrală va fi nutriţia şi dietetica, noua specializare de pe piaţa muncii, şi va avea ca obiectiv îmbunătăţirea cunoştinţelor nutriţionale de bază oferite sportivilor.
‘Conferinţa de astăzi aduce alături antrenorii, sportivii, dieteticienii şi medicii sportivi, medicii de familie, care să primească aceste informaţii şi să le folosească ulterior pentru populaţie. Ea este rezultatul unor studii (…) Conferinţa este extrem de importantă pentru că apar foarte multe informaţii nu întotdeauna bazate pe dovezi sau pe studii legate de o nutriţie corectă sau o anumită dietă şi în unele cazuri poate fi vorba despre o lipsă de informaţie. În ambele situaţii, fie că e vorba de un pacient, fie că e vorba de un sportiv sau de o persoană sănătoasă, meniul şi comportamentul alimentar pot duce la îmbolnăviri, la obezitate sau la subalimentaţie. Sunt fel de fel de probleme care apar clar corelate cu nutriţia. Am simţit nevoia de a da aceste informaţii pe piaţă’, a declarat dr. Monica Tarcea.
Aceasta a precizat că există conferinţe similare pe diverse domenii, însă nicăieri nutriţia şi sportul nu au fost aduse împreună.
‘Ne-am dat seama că asta lipseşte. De aceea, avem specialişti de medicină sportivă, medici, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi, pentru a arăta importanţa acestor conexiuni, a acestor punţi de legătură între domenii extrem de importante.
Dr. Tarcea a precizat că, dacă dieteticianul şi nutriţionistul acceptă să lucreze în echipă, în mod cert acest lucru va duce la rezultate.