Malpraxis medical sau neglijența medicală, indiferent de terminologia utilizată, de aria geografică de referință sau de domeniul medical presupune încâlcarea, prin multiple modalități, a regulilor profesionale în raport cu “standardul de îngrijire” oferit de alți medici în circumstanțe similare.

Considerat un act de neglijență în exercitarea atribuțiilor profesionale ale personalului medical care dăunează unui pacient, malpraxisul medical, prin natura și gravitatea consecințelor afirmă datoria personalului medical de a evalua cele mai mici riscuri printr-o atitudine prudentă și printr-o tehnică de acuratețe.

În codurile de bună practică, ghidurile medicale și în actele normative naționale și internaționale instituția malpraxisului medical reglementează comportamentul personalului medical și modul cum aceștia contribuie, prin minimizarea riscurilor și maximizarea beneficiilor, la asigurarea faptului că acționează cu prudență și în mod rezonabil în relațiile cu pacienții.

În practica curentă, malpraxisul medical pune accent pe neglijența profesională în raport cu standardul de îngrijire, ca punct de referință prin care se evaluează competența, conștiinciozitatea, prudența și devotamentul personalului medical.

În date statistice, peste 7% dintre medicii, (din care 5% sunt medici de familie), în fiecare an sunt judecați pentru fapte de malpraxis.

Unitatea Bioetică Unesco Iași în parteneriat cu Asociația Română de Drept Medical și Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași au onoarea de a vă invita să participați la conferința „RISCUL PENTRU MALPRAXIS ÎN ACTUL MEDICAL” care se va desfășura în perioada, 21 – 22 Septembrie 2017, Iași, Aula George Emil Palade.

Programul ştiinţific al conferinţei SE POATE CITI AICI 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro