Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat marţi, la ZF Pharma&Health Summit'14, că pacienţii români primesc tratament în străinătate, chiar dacă trebuie achitate datorii de 212 milioane de euro către unităţile sanitare europene, neplata nefiind însă cauzată de lipsa banilor.

Potrivit lui Ciurchea, banii datoraţi nu au fost plătiţi până în prezent din cauza lipsei personalului care să poarte discuţiile de mediere şi să facă schimbul de documente necesar cu casele de asigurări ale ţărilor unde s-au tratat pacienţi din România.

"Aş vrea sa vă spun că asiguraţii din România au acces la tratamente în străinătate, aşa cum prevăd directivele europene transpuse în legislaţia românească. Din anul 2007 şi până în prezent, România a acumulat sume mari de plată pentru tratamentele românilor în străinatate, vorbim de 212 milioane de euro, din care 63,4 de milioane de euro au fost acumulate doar în anul 2013", a spus preşedintele CNAS.

Suma de 212 milioane de euro include: serviciile medicale acordate în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2 efectuate în perioada 2007-2013.

"Începând de anul trecut, ritmul de plăţi s-a accelerat: în anul 2013 s-au achitat în jur de 33 de milioane de euro. În 2014, plăţile care se vor efectua pentru asistenţa medicală în străinătate sunt cele mai mari de până acum: estimăm că vom plăti în jur de 67 de milioane de euro", a mai spus preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a precizat că, probabil, banii datoraţi vor fi plătiţi, însă nu întreaga sumă, pentru că "directiva europeană nu ne permite să plătim tratamentul efectuat mai devreme de şase luni". "În plus, aş vrea să mai atrag atenţia asupra unui fapt, şi anume alegerea furnizorului de servicii medicale. Unii pacienţi români aleg un furnizor care nu are contract cu asigurările de la ei din ţară, decât în proporţie de 70 de sută. Atunci, noi decontăm doar 70 la sută, iar diferenţa trebuie să o plătescă pacientul din buzunar. Aşadar, este foarte important ca orice pacient să se informeze foarte bine asupra furnizorului atunci când merg să se trateze în străinătate", a spus Ciurchea.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro