Norme Coca 2023 - 2024

Intre 14-17 mai, centrul universitar Tirgu Mures a fost gazda Congresului National de Medicina Muncii, eveniment medical interdisciplinar, a carui abordare a vizat toate specialitatile care se intersecteaza cu specialitatea Medicina Muncii. La congres au participat 400 de medici din tara, 50 de lectori, atat din tara, cat si din starinatate, personalitati ale lumii medicale europene, dar si autoritati din partea Parlamentului Romaniei.

”Sunt bucuroasa ca am vazut prezenta numeroasa din toata tara, faptul ca au participat multe personalitati ale acestei tari si nu si-au trimis un reprezentant, acest lucru dand o insemnatate destul de importanta acestui Congres. Daca ar fi sa ne referim numai la partea medicala, pot spune ca au fost multe lucrari care s-au axat, ca la oricare congres din Uniunea Europeana, pe partea medicala si cea de stiinta a medicinei muncii si alte specialitati”, a declarat prof. dr. Alenka Škerjanc, presedintele Uniunii Europene a Medicilor Specialisti de Medicina Muncii.

Lectorii participanti la Congres au abordat teme variate: de la dermatozele profesionale, unde incepe si se termina rolul medicului dermatolog si al celui de medicina muncii, ce trebuie stiut despre apneea obstructiva in somn, riscurile, importanta diagnosticarii precoce si a tratamentului pentru persoanele incadrate in munca, pana la rolul radiologiei conventionale si a computer tomografiei in diagnosticul bolilor profesionale, tuberculoza, bolile profesionale osteo-musculo-articulare, riscurile psihosociale, pericolele telefoanelor mobile, a electronicelor, cancerul bronhopulmonar, astmul profesional, efectele factorilor de risc psihosociali asupra sanatatii mentale, etc.

”Un obiectiv a fost acela de a dovedi ca una dintre preocuparile speciale, multidisciplinaritatea, poate sa fie prezentata asa cum arata ea, asa cum am reusit sa o mentinem de-a lungul anilor. Sunt centre universitare unde aceasta relatie functioneaza mai bine sau mai rau, dar este obligatoriu sa existe. Mesajul acestui Congres este legat de diversitate, ce bogatie de directii poate sa insemne medicina muncii”, a mentionat prof. dr. Eugenia Naghi, presedintele Societatii Nationale de Medicina Muncii.

In urma prezentarilor lectorilor straini s-au pus bazele unor viitoare colaborari privind infiintarea la Tirgu Mures a Centrului National de Toxicologie Clinica, a Centrului de Somnologie Ocupationala. ”Am colaborat pana acum cu Croatia si sper ca rezultatele cercetarilor noastre vor fi de folos si in Romania. Astept cu nerabdare sa incep o colaborare cu domnul profesor Moldovan, cu tara dumneavoastra, cu specialistii de aici”, s-a adresat prof. dr. Sergey Zakharov seful Centrului National de Toxicologie Clinica din Praga.

Tot cu ocazia acestui Congres, se deschid portile pentru o colaborare a specialistilor dermatologi si de medicina muncii din Tirgu Mures in cadrul proiectului COST- European Cooperation in Science and Technology - proiect al Uniunii Europene, coordonat de catre prof. univ. dr. Swen Malte John, presedinte al European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) Task Force on Occupational Skin Diseases.

”Uniunea Europeana a initiat un proiect de cercetare si oamenii de stiinta, in ceea ce priveste dermatozele, incearca interdiscipinar sa stabileasca niste standarde. Domnul dr. Moldovan si departamentul de dermatologie al Universitatii de Medicina din Tirgu-Mures vor participa la aceasta activitate de cercetare impreuna cu medici de medicina muncii, dermatologi si personal educational”, a precizat profesorul.

De asemenea, a fost prezentat si modelul francez de medicina muncii de catre dr. Michel Chevrier, Service Interenreprises de Santé au Travail du BTP de FRANCHE-COMTE, Besançon, France.

Aspectele deficitare din legislatia romaneasca privind medicina muncii urmeaza sa beneficieze de corectii legislative.

La congres a mai participat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, care a lansat medicilor de medicina muncii, invitatia de a-si exprima doleantele in cadrul unui dialog social la Ministerul Muncii, tocmai pentru a se armoniza cerintele lor cu prevederile legislative.

A XVII-a editie a Congresului National de Medicina Muncii sub patronajul Consiliului Judetean Mures, a fost organizat de Clinica de Medicina Muncii a Spitalului Clinic Judetean Mures si Societatea Romana de Medicina Muncii.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro