Proiectul „Promisiuni pentru Viitor” oferă liceenilor din Bucureşti oportunitatea să se familiarizeze cu profesiile de medic şi de farmacist prin dialogul cu profesioniştii din domeniul medical.
Un nou proiect de orientare în carieră a fost lansat în liceele din Bucureşti, sub titulatura „Promisiuni pentru Viitor”, cu scopul de a-i familiariza cu profesiile de medic şi de farmacist prin dialogul direct cu profesioniştii din domeniul medical.„Elevii vor avea oportunitatea să participe la întâlniri de mentorat, vor putea câştiga burse de merit şi să efectueze vizite de practică în farmacii şi în spitale”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel de întâlniri au avut deja loc în două licee din Bucureşti, la Colegiul Naţional „Gh. Lazăr“ şi la Liceul Teoretic „C. A. Rosetti”, spun organizatorii, care povestesc că liceenii au fost interesaţi să afle ce înseamnă practic, în viaţa de zi cu zi, meseria de medic sau de farmacist.

În lunile aprilie şi mai, echipa „Promisiuni pentru Viitor”, formată dintr-un medic şi un farmacist, va interacţiona cu elevii pe parcursul celor zece vizite în cinci licee din Bucureşti cu clase de profil real şi ştiinţele naturii, cei care se vor îndrepta cel mai probabil spre o carieră în domeniul medical.

În plus, liceenii vor putea participa la un concurs de eseuri online, în perioada 5 mai – 13 iunie. „Concursul este adresat tuturor elevilor de clasa a X-a şi a XI-a din Bucureşti. Pentru înscriere, participanţii vor redacta un eseu pentru una dintre cele două secţiuni „Medic pentru o zi” sau „Farmacist pentru o zi”, în care îşi vor imagina cum ar fi o zi din viaţa lor în calitate de profesionişti în domeniul medical, care ar fi deciziile pe care le-ar lua şi care ar fi activităţile desfăşurate”, se mai arată în comunicatul de presă.

 500 de elevi bucureşteni implicaţi

În etapa pilot de anul acesta, vizitele în licee se vor desfăşura cu participarea unui număr total estimat de 500 de elevi, urmând ca anul viitor să fie luată în considerare extinderea proiectului şi în alte oraşe.

„Ne dorim ca începând cu acest an să fim aproape elevilor care sunt curioşi să afle mai multe informaţii despre profesia de medic şi cea de farmacist. Vrem să îi ajutăm să îşi contureze o imagine aproape de realitate cu privire la aceste două profesii şi, de ce nu, să descopere dacă au motivaţia de a se orienta spre domeniul medical ca plan de viitor. Le vorbim, aşadar, despre două profesii nobile, două dintre profesiile care le permit să aducă valoare societăţii şi pacienţilor, să îi ajute pe aceştia din urmă să aibă o viaţă mai sănătoasă”, a declarat Adrian Grecu, General Manager Abbott Products România, unul dintre partenerii proiectului.

Concursul de eseuri online se desfăşoară pe website-ul proiectului, unde elevii pot găsi şi mărturii personale din partea tinerilor profesionişti în domeniul medical, precum şi informaţii utile privind orientarea lor către Universitatea de Medicină şi Farmacie.

60% din părinţi vor o carieră în medicină pentru copiii lor

Iniţiativa are la bază cercetarea de piaţă efectuată în luna octombrie a anului trecut potrivit căreia, din perspectiva studenţilor incluşi în studiu, profesiile de medic şi de farmacist nu sunt atât de apreciate în rândul tinerilor.

Pe de altă parte, potrivit populaţiei adulte intervievate, Facultatea de Medicină şi Facultatea de Farmacie rămân în topul preferinţelor părinţilor în proporţie de aproximativ 60% în ceea ce priveşte opţiunea pentru viitorul propriilor copii.

Proiectul „Promisiuni pentru Viitor” este derulat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, la iniţiativa companiei Abbott în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Colegiul Farmaciştilor din România.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro