Consiliul Judeţean Harghita a dat în folosinţă, la Miercurea Ciuc, patru noi locuinţe pentru medici, care se alătură altor opt predate în anii trecuţi, demersul având rolul de a atrage specialişti la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Imobilul cu cele patru apartamente a costat Consiliul Judeţean Harghita 450.000 lei şi a fost ridicat într-un an şi jumătate, în vecinătatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, alături de alte două imobile construite în anii trecuţi. Apartamentele au două camere, o suprafaţă de 55 de metri pătraţi şi sunt dotate cu centrală proprie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a înmânat cheile apartamentelor medicilor Ruff Rudolf, endocrinolog şi diabetolog, Gyorfi Sandor- anestezist şi specialist în terapie intensivă, Orban Eva, imunolog-alergolog şi Albert Claudiu, urolog.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan Jozsef, a declarat că medicii cărora le-au fost înmânate cheile apartamentelor au fost aleşi, dintr-o listă lungă de aspiranţi, pe baza unui sistem de criterii. "Noi ne bucurăm că există cereri pentru aşa ceva, pentru că înseamnă că oamenii doresc să lucreze aici şi avem nevoie de specialişti în spital şi sigur sperăm să existe o presiune mare în continuare şi să trebuiască să mai construim. Sunt locuinţe nu foarte mari, dar uşor de întreţinut, sperăm să se simtă bine aici şi după o muncă obositoare la spital să se poată odihni şi totodată, în câţiva ani, să fie în măsură să-şi construiască propria casă, asta însemnând că au succes în activitatea profesională", a declarat Birtalan Jozsef.
La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a subliniat că, în urma programului de construire de locuinţe pentru medici, s-a mai redus din deficitul de specialişti cu care se confrunta această unitate sanitară. "Stă mult mai bine decât acum un an, ne-au venit 10 medici specialişti tineri. Evident că mai avem lipsuri, am mai avea nevoie de medic specialist în boli infecţioase, pneumolog, cardiologi, specialişti în urgenţe, dar şi aici avem deja colegi contactaţi care fie au contract prin spital prin rezidenţiatul de tip B, fie şi-au exprimat dorinţa de a veni să lucreze la spitalul nostru. De asta încercăm şi am cerut să continue acest program de construire a locuinţelor de serviciu (...) pentru a le putea asigura tinerilor doctori condiţii de muncă şi de trai decente", a explicat dr. Demeter Ferenc.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba a precizat că eforturile făcute de instituţia pe care o conduce pentru modernizarea sistemului de sănătate din judeţ sunt foarte mari, în condiţiile în care în ultimii doi ani nu s-au primit fonduri în acest sens din bugetul central. "Aştept ca la Ministerul Sănătăţii să fie nominalizat un secretar de stat (...) din partea UDMR, care ne va ajuta iarăşi ca să primim bani din bugetul naţional, pentru că nu este corect ca atunci când nu am fost la guvernare, în aceşti doi ani, să nu primim niciun leu din bugetul central pentru a dezvolta sistemul de sănătate, care aparţine CJ, chiar dacă şi noi plătim taxe şi impozite", a declarat Borboly, care a adăugat că specialiştii Consiliului Judeţean pregătesc şi proiecte europene pentru modernizarea spitalelor din judeţ. Consiliul Judeţean Harghita a construit, până acum, trei imobile cu 12 locuinţe pentru medicii specialişti, primul apartament fiind dat în folosinţă în urmă cu trei ani. AGERPRES