Sursa Medicalmanager.ro

Specialiştii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea care nu au o locuinţă în judeţ vor primi lunar câte 1.000 de lei pentru plata chiriei, potrivit unui amendament adus pe 30 septembrie, în timpul şedinţei Consiliului Judeţean, la hotărârea privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al CJ.

Potrivit amendamentului făcut public de consilierul judeţean PSD, Aneta Naum, aceasta este una din soluţiile care pot fi puse în practică în contextul în care SJU lucrează cu puţin peste jumătate din efectivul minim necesar de medici specialişti, iar munca angajaţilor este cel puţin de două ori mai mare faţă de normativele în vigoare.

"Pentru medicii soţ şi soţie, suma menţionată va fi acordată pentru o singură persoană, iar SJU va realiza demersurile şi va încheia contractele de închiriere cu proprietarii apartamentelor", a afirmat Naum în timpul şedinţei în plen a CJ.

Amendamentul propus de reprezentanţii PSD a fost votat în unanimitate de toţi consilierii judeţeni, decizia fiind apreciată de managerul general al SJU, Tudor Năstăsescu, drept "un pas care arată dorinţa consilierilor de a veni în sprijinul spitalului".

În timpul şedinţei CJ, Năstăsescu a afirmat că demisiile înaintate în urmă cu aproape două săptămâni de doi din cei trei angajaţi ai secţiei Terapie Intensivă a SJU au fost retrase şi că închiderea acestei secţii punea în dificultate funcţionarea unităţii spitaliceşti. "Am atras atenţia în repetate rânduri că nu doar în această secţie este o problemă cu deficitul de medici", a menţionat managerul general al SJU.

Medicii din SJU, potrivit lui Năstăsescu, lucrează în momentul de faţă la un memorandum privind situaţia unităţii spitaliceşti, printre posibilele soluţii care vor fi menţionate în acesta urmând să se numere atât alocarea unor fonduri de autorităţile publice locale pentru suplimentarea salariilor angajaţilor SJU, cât şi acordarea sporului de 200% de izolare pentru medicii din spital.

Acum două săptămâni, doi din cei trei medici angajaţi ai secţiei Terapie Intensivă a SJU şi-au prezentat nemulţumirile legate de volumul mare de muncă în faţa membrilor Comisiei de sănătate a CJ, anunţând că intenţionează să demisioneze din cauza volumului mare de muncă.

Problema deficitului de medici din judeţul Tulcea a fost semnalată de foarte mult timp de autorităţile din domeniu, societatea civilă organizând în ultimii doi ani două proteste pentru a le solicita autorităţilor să rezolve această problemă.

De la începutul anului trecut, la solicitarea Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS), medicii care deservesc populaţia din comunităţile izolate ale Deltei Dunării primesc un spor de izolare de 200%, însă acest bonus nu a atras niciun medic în Deltă în primele luni de la legalizarea stimulentului financiar.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro