Consiliul local al municipiului Tulcea a aprobat joi, în timpul unei sedinte în plen, un acord de cu Consiliul Judetean care prevede si construirea unui bloc cu 60 de apartamente pentru medicii specialisti de la Spitalul Judetean de Urgentă, prin care se încearcă rezolvarea deficitului de personal al unitătii. Acordul va fi aprobat joi si de consilierii judeteni, institutii partenere în acest demers mai fiind si Agentia Natională pentru Locuinte si Directia de Sănătate Publică.
Lipsa locuintelor pentru specialistii din sănătate este principalul motiv al deficitului de medici din cea mai mare unitate spitalicească din judetul Tulcea, managerul general al acesteia, Daniel Negoescu, declarând că unele sectii ale spitalului riscă să fie închise din cauza crizei din acest moment.
“Numărul de medici pe anumite specialităti este sub limita necesară, iar riscul este că în următoarea perioadă o parte va iesi la pensie. În conditiile în care unii din ei sunt unici pe sectie, este posibil ca sectia să se închidă. Vorbim despre Pediatrie, Oncologie si de gărzile pe Radiologie. E momentul de vârf de criză pe care îl traversăm”, a declarat managerul SJU, Daniel Negoescu.
În momentul de fată, SJU Tulcea numără aproape 80 de medici specialisti si 76 de medici rezidenti, fată de un necesar total de cel putin 250 de medici, conducerea unitătii făcând în continuare demersuri pentru a asigura un viitor unitătii spitalicesti. “Prima conditie pe care o pune orice specialist care doreste să lucreze la noi este asigurarea locuintei. Luna viitoare, Consiliul Judetean ne va asigura sase unităti locative pentru medici angajati deja, alte 12 urmând să fie puse la dispozitia specialistilor în lunile viitoare”, a afirmat managerul general al SJU, Daniel Negoescu.
În acelasi timp, potrivit sursei, CJ continuă demersurile pentru îmbunătătirea conditiilor de lucru din spital, astfel că SJU a intrat în atentia Băncii Mondiale care va sprijini modernizarea unitătii printr-un program multi-anual. “Banca Mondială are în vedere inclusiv sistemul de medicină din Delta Dunării si sperăm ca si în localitătile izolate din Rezervatie să îmbunătătim activitatea în beneficiul populatiei defavorizate”, a declarat, la rândul său, directoarea DSP, Laurentia Militaru.
De altfel, în ceea ce-i priveste pe medicii de familie din Deltă care, în ciuda sporului de 100% pe care-l au asigurat în această zonă, refuză să se stabilească în Rezervatie, DSP a înaintat deja Ministerului Sănătătii o propunere pentru ca acestia să fie plătiti de la bugetul de stat, iar salariile lor să nu fie conditionate de numărul persoanelor înscrise pe lista de pacienti, având în vedere numărul redus al populatiei din Rezervatie.
Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), în judet există 100 de medici de familie dintr-un necesar minim de 136, institutia înaintând autoritătii nationale de resort modificări legislative pentru atragerea medicilor în judet. “Modificările propuse vizează accesul medicilor specialisti care lucrează în spital cu integrare clunică si în ambulantoriul integrat al aceluiasi spital aflat în relatie contractuală cu CAS pentru cresterea accesului asiguratilor la aceste servicii si degrevarea spitalelor prin reducerea numărului de externări”, a declarat presedinta CAS, Eugenia Vasile.
Cu sprijinul CJ Tulcea, Unitatea de Primire Urgente a SJU se află într-un proces de modernizare, în curând urmând să înceapă anveloparea clădirii principale a spitalului. De asemenea, anul acesta sunt programate să demareze si lucrările de reabilitare a Spitalului de psihiatrie, a Sectiei TBC si a celei de boli infectioase.
Prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale, Banca Mondială s-a angajat în anul 2013 să realizeze Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării care va sta la baza dezvoltării multi-sectoriale a comunitătilor din Rezervatie. Până în prezent, în cadrul acestei strategii, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentantii BM si cei ai autoritătilor locale, organizatiilor neguvernamentale si firmelor private din judet, precum si cu politicieni. AGERPRES