Consultaţii pe bază de telemedicină pentru oamenii de la ţară care nu pot ajunge la clinicile din Târgu Mureş.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, dr. Remus Şipoş, a declarat că 14 medici de familie din judeţ s-au raliat unui proiect iniţiat de un centru medical privat, prin care oamenii din zona rurală, fără posibilităţi de deplasare la clinici din Târgu Mureş, pot beneficia de ecografii şi consultaţii interclinice pe bază de telemedicină.

Medicii de familie din judeţul Mureş sunt implicaţi şi într-un proiect de teleecografie. Se ştie că este greu să ajungi să-ţi faci un ecograf gratuit, chiar dacă ai bilet de trimitere. Ba mai mult, să vii şi de la nu ştiu câţi zeci de kilometri, să şi aştepţi pentru ecografie şi să şi aştepţi să te programeze să-ţi faci ecograf. În parteneriat cu un centru medical din judeţul Mureş, asigurăm – deocamdată avem implicaţi 15 medici şi putem extinde proiectul până la 30 de medici – teleecografie în special pentru zonele din mediul rural, în care nu doar că se asigură o examinare ecografică, dar şi un consult interclinic pe bază de telemedicină”, a spus dr. Remus Şipoş, citat de Agerpres.

El a afirmat că prin proiectul respectiv costurile vor fi suportate de pacienţi, dar că acestea vor fi sub costurile unei ecografii într-un centru de imagistică şi consultaţie gastroenterologică, iar pe lângă preţurile speciale pacienţii vor scuti şi cheltuielile de transport.

Dr. Şipoş a precizat că pacienţii din mediul rural vor avea astfel la dispoziţie un ecograf portabil, conectat la internet, prevăzut cu cameră web, iar specialistul gastroenterolog care este şi ecografist va vedea pacientul în timp real, împreună cu medicul de familie.

Se face instruirea medicilor de familie, deocamdată sunt din 14 localităţi. Acum se face instruirea medicilor de familie privind manipularea transductorului, pentru că sunt nişte secţiuni standard care trebuie prinse şi trebuie ca fiecare medic să aibă această manualitate. Acum suntem în faza de instructaj al medicului de familie şi sunt medici de familie cu competenţă în ecografie, care sunt implicaţi în acest proiect ca să fie cât mai unitar. Credem că în maximum şase săptămâni vom începe”, a spus dr. Remus Şipoş.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro