Norme Coca 2023 - 2024

Pacientii care suferă de psoriazis se pot prezenta pentru consultatii gratuite la dermatolog, psiholog si nutritionist în cadrul unei campanii derulate de Societatea Română de Dermatologie, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune si Leo Pharma.

Astfel, campania "Abordare multidisciplinară a psoriazisului" lansată miercuri va da posibilitatea pacientilor să beneficieze de consultatii gratuite în perioada 1 aprilie-30 iunie în orasele Timisoara, Iasi, Cluj, Bucuresti, Constanta.

Pacientii vor suna la numărul de telefon 0720977816 de luni până joi între orele 10,00-16,00 si vor fi programati pentru consultatii. Proiectul va putea fi prelungi în functie de numărul de solicitări.

Secretarul general al Societătii Române de Dermatologie dr. Alin Nicolescu a declarat miercuri într-o conferintă de presă, cu prilejul lansării campaniei, că psoriazisul a depăsit de multă vreme bariera cutanată, în prezent fiind necesară o abordare multidisciplinară.

"Această afectiune este asociată cu depresia, frustrările. Unul din 3 pacienti a avut gânduri de sinucidere din cauza acestei afectiuni. Acesti pacienti devin inhibati. Toate tările din jurul României au dezvoltat registru de psoriazis. Sperăm ca în câteva luni să dezvoltăm un registru de boli dermatologice. Este necesară o abordare multidisciplinară. Psoriazisul poate reapărea oricând, dar poate fi tinut sub control. Pacientii trebuie să se adreseze medicului, avem tratamente accesibile pentru toate tipurile. Nu există o estimare clară. Se spune că în jur de 2-4% din populatie este afectată de această afectiune. Din punctul nostru de vedere procentul este mai mare de 6-8%, chiar 10% din populatie. Poate apărea la orice vârstă", a spus Nicolescu.

Potrivit medicului, factorii declansatori sunt stresul, anumite medicamente (exemplu aspirina luată în exces, infectiile (vegetatii sau amigdalite).

Medicul a precizat că persoanele care au această afectiune pot dezvolta comorbidităti (afectiuni cardiovasculare, oculare, articulare, diabet, obezitate, boala Crohn).

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro