• în Neamt s-au făcut mai putin de 50 de consultatii preventive, desi pachetul de servicii a intrat în vigoare de peste două luni

•doctorii nu stiu cum se fac aceste consultatii iar tinerii nu se înghesuie să vină la dispensare •

Consultatiile de preventie pentru persoanele tinere, sub 39 de ani, sînt o necunoscută atît pentru medici cît si pentru pacienti, desi pachetul de servicii de bază ce prevede acest fel de servicii a intrat în vigoare de mai bine de două luni. Doctorii nu stiu exact în ce conditii pot face aceste consultatii iar tinerii nu se prezintă la dispensare în situatiile în care au fost totusi chemati.

Conform noului contract cadru ce a intrat în vigoare de la 1 iulie, pacientii sub 39 de ani ar trebui să beneficieze de o consultatie preventivă unde să li se facă si o riscogramă, aceasta urmînd să arate ce riscuri de boli cronice prezintă pacientii, precum afectiuni cardiace, boli pulmonare, cancer, etc. În functie de această riscogramă, medicul trebuie să prescrie trimiteri pentru investigatii suplimentare dacă există o suspiciune sau poate cere consultatii la medici specialisti. Pacientii trecuti de 40 de ani au dreptul si ei la astfel de consultatii preventive numai că o dată pe an, la finalul acestora medicii putînd solicita consultatii suplimentare sau analize ori investigatii imagistice.

Din păcate, pînă acum, în judetul Neamt s-au făcut aproximativ 50 de consultatii de preventie, potrivit unor statistici ale Ministerului Sănătătii, la nivel national fiind realizate astfel de servicii doar pentru 2.300 de pacienti.

Doctorii din Neamt recunosc că au făcut foarte putine consultatii preventive dar sustin că reglementările legale sînt neclare si nu stiu cum să procedeze. „Am solicitat de mai multe ori lămuriri în privinta acestor riscograme, a felului în care trebuie monitorizate si finalizate dar si în privinta graficelor de chemare a pacientilor.

Pentru că există lacune în legislatie, Societatea Natională de Medicină de Familie a decis recent să organizeze niste cursuri cu formatori profesionisti în cadrul cărora să fim informati corect si în amănunt despre toate aceste servicii. Pe de altă parte, nici nu stim dacă noi trebuie să chemăm pacientii la cabinete sau ei trebuie să vină singuri. Noi ne-am gîndit să-i chemăm în functie de luna nasterii iar pînă acum am făcut asta numai că, putinii pe care i-am anuntat nu au venit, ei considerîndu-se tineri si sănătosi. Vrem să discutăm si cu preotii pentru a încerca să convingă populatia să vină la cabinete nu doar atunci cînd sînt bolnavi, ci si preventiv, dar mai întîi trebuie să ne lămurim si noi exact cum stau lucrurile cu aceste noutăti“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintrele Patronatului Medicilor de Familie Neamt. Aceste consultatii preventive au scopul de a depista din vreme boli grave si de a începe tratamentele, astfel încît să se reducă mortalitatea.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro