Norme Coca 2023 - 2024

La nivel declarativ, cardul de sănătate vine să simplifice şi să eficientizeze traseul pacientului la medic şi accesul la asistenţă medicală. Până când se va întâmpla acest lucru însă, scandalurile legate de cardurile de sănătate par să nu se mai termine! După primirea acestor carduri, pasul următor ar fi activarea lor. Însă, unde să le activezi dacă medicii de familie nu au cititoare de carduri? Până la acest moment, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, niciunul dintre cei 346 medici de familie care își desfășoară activitatea în județul Argeș nu și-a achiziționat acest aparat. Motivul? Unul cât se poate de... financiar. Așteaptă să își comande mai mulți în același timp cititorul de carduri, de la același furnizor, pentru a beneficia de reducere. Deși ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat recent că prețul unui astfel de aparat variază între 5 și 60 euro, niciun cadru medical din județul Argeș nu și l-a achiziționat nici măcar pe cel mai ieftin dintre ele. Medicii de familie sunt însă obligați să își cumpere cititoare de carduri până la sfârșitul anului, deoarece începând cu 1 ianuarie 2015 va fi demarată procedura de activare a acestora. Nu doar medicii de familie sunt obligați să își achiziționeze astfel de aparate, ci și farmaciile, dar și unitățile medicale.

Mii de carduri returnate
Probleme sunt și în ceea ce privește distribuirea cardurilor de sănătate. De exemplu, în luna octombrie au fost distribuite 264.761 de carduri naționale de sănătate, iar până la data de 14 noiembrie au fost returnate către Casa de Asigurări de Sănătate Argeș 7.354 astfel de carduri. S-au înregistrat probleme și în privința corectitudinii datelor imprimate pe cardurile de sănătate: nume, CNP, sau adresă scrise greșit. În acest caz, beneficiarii trebuie să completeze o cerere prin care solicită eliberarea unui alt card, cerere care trebuie depusă la sediul CAS Argeș însoțită de o declarație pe propria răspundere că datele furnizate de solicitant sunt cele corecte, dar și de o copie a actului de identitate, iar instituția are obligația să le înlocuiască în mod gratuit.

Carduri rupte sau pierdute
Sunt și cazuri în care, la doar câteva zile după ce au primit cardurile de sănătate,  unii argeșeni au reușit performanța de a le deteriora sau chiar de a le pierde. Și în cazul, pierderii, furtului sau deteriorării se completează o cerere prin care se solicită tipărirea unui nou card. Cererea va fi depusă tot la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Argeș însoțită de copia cărții de identitate și dovada achitării contravalorii acestuia în contul Imprimeriei Naționale.

Ce se întâmplă cu cardurile returnate?

Argeșenii care încă nu au intrat în posesia cardurilor de sănătate din cauza faptului că nu au fost la domiciliu atunci când a avut loc distribuirea acestora și nici nu s-au deplasat la oficiul poștal pentru a le ridica în timp util, mai au de așteptat până când le vor primi. La acest moment, se așteaptă procedura de distribuire a cardurilor aflate în custodia CAS Argeș către cei peste 7.000 de asigurați ale căror carduri au fost returnate.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro