Norme Coca 2023 - 2024

"Consum banii intr-o ora". Cat primeste lunar, de la CNAS, fiecare cabinet stomatologic pentru a oferi "servicii gratuite"

In Romania exista stomatologie gratuita doar pe hartie. Casa Nationala de Sanatate se lauda ca asiguratii, indiferent de varsta, pot beneficia de servicii dentare subventionate in acele cabinete care au contract cu statul.

"Consum banii intr-o ora". Cat primeste lunar, de la CNAS, fiecare cabinet stomatologic pentru a oferi "servicii gratuite"

In realitate, se bucura de asta doar minorii. Ceilalti achita 40% din tariful decontat. In plus, trebuie sa fii primul la inceput de luna pentru ca plafonul alocat este ridicol de mic.

Consultatie stomatologica, detartraj, tratamentul cariilor sau montarea unei proteze dentare, acestea sunt procedurile medicale gratuite si compensate. 3.070 de cabinete de stomatologie din intreaga tara au semnat deja contract cu casele de asigurari.
Totul arata bine pe hartie. In realitate, aceste servicii se dau cu portia pe sistemul primul venit-primul servit, devreme ce banii alocati unui cabinet sunt plafonati, in medie, la 1.300 de lei pe luna.

Intr-un cabinet de banii de la Casa de Sanatate s-au pus 2 proteze dentare unui pacient si s-au rezolvat doar 5 urgente, iar in aceeasi bani au fost incluse si tratamentele curative.

Si cum si luna viitoare banii ajung doar pentru cativa pacienti care au aparut pe celebrele liste de asteptare

"Am programari pana in toamna, in octombrie. Fondurile de la Casa imi ajung pentru 2 maximum 3 copii pe luna, le consum pe toate intr-o ora", spune medicul stomatolog Dan Emil Georgescu.

Potrivit contractului cadru, de aceste servicii trebuie sa beneficieze gratuit toti asiguratii de pana-n 18 ani, ceilalti urmand sa plateasca doar 40% din valoarea lucrarii.

 

Sursa

 

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro