Proiectul pilot de lege privind salarizarea cadrelor medicale va oferi posibilitatea pacientilor sa-si aleaga medicul care sa-i trateze. Conform proiectului, se urmareste scoaterea profesiei de medic din categoria personalului bugetar. Veniturile pentru medici si echipa medicala vor creste în doua forme: prin salarizarea pe performanta (pe baza unor criterii care vor fi descrise în normele de aplicare) si prin posibilitatea de a consulta si trata pacienti proprii, în regim privat, în spitalul public. De asemenea, se ofera pacientului posibilitatea alegerii medicului chiar în spitalul public, daca doreste acest lucru. Proiectul ofera medicului posibilitatea de a trata pacientii proprii în spitalul unde lucreaza. Exceptie fac situatiile de urgenta. Medicii cu specialitatea medicina de urgenta si ATI nu pot avea pacienti privati.

 

Procentul paturilor ocupate de pacienti în regim privat nu poate depasi 20%. Consultarea acestora nu se poate face decât în afara orelor de program. Medicii care opteaza pentru a avea pacienti privati în spitalul public trebuie sa fie angajati ai spitalului si sa nu lucreze concomitent si în mediul privat. Sumele obtinute în urma platilor facute de catre pacientii privati se vor distribui între medic, echipa medicala si spital (procentele propuse în acest moment sunt 50% pentru medic, 30% echipa, 20% spital).

 

”Este o prevedere binevenita mai ales pentru pacient, care poate beneficia de mai multe servicii care nu sunt incluse în pachetul de baza. Evident, contra-cost, pacientul poate opta sa fie îngrijit de un anumit medic, sa fie cazat într-o rezerva si sa beneficieze de conditii mai bune decât cele din pachetul de baza. În acest fel, s-ar elimina si suspiciunile care planeaza asupra medicilor“, a apreciat medicul Letitia Damoc, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro