Norme Coca 2023 - 2024

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a anuntat marti ca a demarat procedurile stipulate de legislatia in vigoare pentru extinderea aplicabilitatii Contractului Colectiv de Munca (CCM) la nivelul intregului sector 'Sanatate. Activitati sanitar-veterinare', transmite Agerpres.

"In acest moment, Departamentul de Dialog Social a demarat procedurile stipulate de legislatia in vigoare, in vederea convocarii Consiliului National Tripartit (CNT), singurul organism care poate decide, potrivit legii, extinderea aplicabilitatii CCM la nivelul intregului sector, asa cum a solicitat Federatia SANITAS', a declarat Aurelia Cristea, intr-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit comunicatului, sub incidenta prevederilor contractului colectiv de munca ar putea intra inclusiv medicii de familie, medicii veterinari sau stomatologii, dar sipersonalul spitalelor private, nesemnatari ai CCM.

"Solicitarea de extindere a prevederilor CCM la nivelul intregului sector de activitate se afla printre revendicarile avansate de SANITAS, in cadrul protestelor organizate in aceste zile. Departamentul de Dialog Social a luat act de solicitarea sindicalistilor si a demarat, conform legii, procedura de informare publica a tuturor actorilor interesati de posibila extindere a aplicabilitatii prevederilor CCM la nivelul intregului sector de activitate. Este foarte important pentru mine, dar in special pentru pastrarea calitatii relatiilor sociale, ca toti cei interesati sa fie informati de ceea ce se intampla si, prin intermediul partenerilor sociali sau individual, sa-si transmita punctul de vedere', a mai spus Aurelia Cristea.

CCM la nivelul sectorului "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare", incheiat intre Ministerul Sanatatii si organizatiile sindicale, se aplica unitatilor sanitare semnatare. Extinderea aplicabilitatii prevederilor CCM la nivelul intregului sector "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare" a fost solicitata de catre SANITAS si in anul 2013, insa CNT nu a luat nicio decizie privind solicitarea sindicalistilor, ca urmare a neintrunirii consensului partenerilor sociali.

Consiliului National Tripartit este o structura consultativa constituita in scopul realizarii dialogului social la cel mai inalt nivel, intre Guvern si confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national.

Conform HG 1260/ 2011, sectorul "Sanatate. Activitati sanitar-veterinare" cuprinde urmatoarele activitati: asistenta spitaliceasca, asistenta medical generala si specializata, asistenta stomatologica, activitati ale centrelor de ingrijire medicala, precum si activitati veterinare.

Sursa: PaginaMedicala.ro
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro