Contribuțiile la asigurările de sănătate ar putea fi majorate de la 10,7% la 14%, a anunțat secretarul de stat Dorel Săndesc.
Această măsură a fost discutată cu Fondul Monetar Internațional, informează B1 TV.
Ministerul Sănătăţii a infirmat însă acest anunț și a precizat că nu ia în calcul majorarea contribuţiilor la sănătate în acest an sau în anii următori.
“Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate”, a declarat Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii.
Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei "frici de noi taxe".
"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc.
Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului de Finanţe.
Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată."
Guvernul dă cu o mână și ia cu două
Anunțul secretarului de stat privind majorarea contribuțiilor la sănătate vine în contextul scandalului legat de reducerea CAS cu 5% la angajator, măsură pe care Guvernul și-a asumat-o și apoi a fost adoptată prin lege de Parlament, în ciuda faptului că nici până în prezent executivul nu a reușit, nici în discuțiile cu FMI, nici în întâlnirea cu președintele de la Palatul Cotroceni, să precizeze care vor fi sursele de compensare a sumelor pierdute prin această măsură.
Legea privind reducerea cu 5% a CAS a fost retrimisă de Traian Băsescu către Legislativ. Înregistrarea întâlnirii dintre președinte și premierul Victor Ponta, însoțit de ministrul Finanțelor Ioana Petrescu, a fost făcută publică de șeful statului. Pe înregistrare se vede cum nici șeful executivului, nici ministrul de Finanțe nu sunt capabili să indice sursele de acoperire a deficitului generat de reducerea CAS. Ulterior, premierul a prezentat, într-o ședință de guvern, presupusele surse de acoperire a deficitului, însă specialiștii spun că și acestea au fost neconvingătoare.
Pe de altă parte, încasările Fiscului sunt mult sub ceea ce se prognozase, astfel încât la rectificarea bugetară ce urmează bugetele multor ministere, printre care cel al educației, vor fi tăiate. În același timp, la sfârșitul săptămânii trecute, s-au anunțat șialte majorări de taxe, printre care cele pe locuințe.