Daca esti un iubitor al carnii de peste, probabil ca esti la curent cu beneficiile pe care le au acizii grasi omega-3 asupra organismului uman. Aceste credinte sunt rasturnate, insa, in cartea “Meatonomics”, a autorului american David Robinson Simon.

Potrivit acestuia si a cercetatorilor citati in carte, somonul este departe de a fi un aliment sanatos. Iata care sunt argumentele lor.

1. Beneficiile somonul, o poveste pescareasca

Potrivit nutritionistului John McDougall, somonul contine grasimi care sporesc riscul de obezitate si diabet de tip 2. Tot el spune ca 30 g de somon contin tot atat colesterol cat aceeasi cantitate de hamburger. Totodata, aciditatea din carnea de somon contribuie la aparitia osteoporozei si a pietrelor la rinichi.

2. Somonul de crescatorie e si mai periculos

Somonul de crescatorie poate contine mai multe substante periculoase care sa duca la aparitia cancerului si nu este deloc recomandat gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Nutritie din Statele Unite, aceste substante contribuie la reducerea IQ-ului si a abilitatilor cognitive ale celor mici.

3. Somonul salbatic nu prea mai exista

Faptul ca lumea evita somonul de crescatorie a dus la imputinarea considerabila a numarului exemplarelor de somon salbatic. Mai mult, potrivit unei investigatii publicate in New York Times, trei sferturi din pestele din magazinele americane catalogat drept “salbatic” provenea din crescatorii. Pentru ca pestii sa aiba culoarea “salbaticiei”, in crescatorii sunt hraniti cu alimente cu coloranti, incat numai un laborator specializat poate face diferenta dintre un peste de crescatorie si unul salbatic.

De asemenea, un studiu publicat in Oxford Journal a relevat faptul ca, 40% din somonul capturat in salbaticie este, de fapt, somon “evadat” din crescatorii.

4. Mai mult somon pentru oameni, mai putin somon pentru animalele salbatice

Sunt specii de animale salbatice a caror supravietuire depinde de somoni. In unele zone, precum Pacificul de Nord-Vest, specii de ursi, orci si vulturi sunt pe cale de disparitie din lipsa hranei.

5. Crescatoriile de somoni decimeaza si celelalte specii de pesti

Somonii se hranesc cu alti pesti. Pentru aproximativ un kilogram de somon, se consuma ca hrana aproape 10 kilograme de peste (hering, hamsii etc.). Pescuirea in exces pentru asigurarea hranei somonilor din crescatorii a dus la decimarea altor specii de peste si, pe cale de consecinta, a altor animale care se hranesc cu peste (balene, delfini, foci, lei de mare, ton, albatrosi, pinguini si chiar somoni salbatici).

Autorii cartii ne indreapta atentia spre surse vegetale de omega-3: seminte de in, canepa, soia, nuci si alge marine.

Voi ce credeti despre aceste informatii?

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro