Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC) a atenționat marți, prin intermediul unui comunicat de presă, asupra faptului că promisiunile reprezentanților Ministerului Sănătății referitoare la pachetul medical de bază și la lista medicamentelor compensate rămân "neonorate".

"Deși în data de 21 noiembrie 2013 în cadrul unei conferințe publice dl. Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătății, spunea că până pe 15 decembrie 2013 lista medicamentelor compensate va intra în dezbatere publică, nimic nu s-a întâmplat. Deși cu mai multă vreme în urmă se spunea ca va fi finalizat pachetul de bază pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a se putea construi și pachetele asigurărilor complementare, lucrurile au rămas undeva în aer. În acest moment, nu se știe la nivelul spitalelor nici măcar cum vor continua programele de sănătate în 2014, deși tratamentele se termină la începutul anului", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit COPAC, îngrijorarea pacienților din România este "una în creștere", pentru că gradul de "incertitudine" legat de ce îi așteaptă pe aceștia în anul 2014 este unul foarte mare.

Totodată, COPAC susține că mulți pacienți urmăresc "îngrijorați" cum se concretizează promisiunile Ministerului Sănătății, dar constată că "în acest moment nu știu în ce măsură" vor avea acces la tratamentele noi sau la serviciile medicale în anul 2014.

"Ne așteptăm ca atunci când Ministerul Sănătății prin reprezentanții săi anunță un lucru acest lucru să se întâmple. Iar dacă nu se întâmplă, aceeași instituție trebuie să comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel, nu putem decât să credem că lucrurile sunt amânate la nesfârșit și nimic nu se finalizează. Eu în acest moment sunt ferm convins că nici în anul 2014 pacienții din România nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate și că toate promisiunile făcute nu sunt decât trageri de timp, în detrimentul vieții unor pacienți care au nevoie disperată de soluții, nu de vorbe", a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC. AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro