Norme Coca 2023 - 2024

Copiii ai caror parinti le spun acestora ca sunt speciali tind mai mult sa devina narcisisti, este concluzia unui studiu publicat luni, al carui scop viza descoperirea originilor egoismului extrem, scrie AFP. Cercetatori de la Ohio State University in colaborare cu profesori de la Universitatea Amsterdam au analizat, timp de un an si jumatate, comportamentul a 565 de copii din Olanda, precum si obiceiurile parintilor acestora, pentru a stabili cauzele ce stau la baza egoismului.

Astfel copiii carora parintii lor le spun ca sunt mai speciali decat ceilalti sau ca merita ceva in plus in viata prezinta o probabilitate mai mare sa obtina un scor ridicat la testul pentru masurarea narcisismului. Cercetatorii au masurat de asemenea cat de mult parintii isi supraevalueaza copiii, cerandu-le sa raspunda daca sunt de acord cu diferite afirmatii, printre care - „Copilul meu este un bun exemplu comparativ cu ceilalti copii”.

Subiectii studiului aveau intre 7 si 11 ani cand a inceput studiul. In timpul cercetarii, copiii si parintii lor au fost evaluati de patru ori la interval de sase luni.
Copiii ii cred pe parinti atunci cand acestia le spun ca sunt mai speciali decat altii, sustine co-autorul studiului Brad Bushman, profesor de comunicare si psihologie la Ohio State University, adaugand ca acest lucru nu este benefic nici pentru copii si nici pentru societate.

Incurajarile sau comportamentele mai afectuoase ale parintilor constituie o strategie foarte buna pentru sporirea egocentrismului copiilor, se arata in studiul amintit.
Copiii care au o parere foarte buna despre ei nu se considera mai speciali decat ceilalti, dar declara ca sunt fericiti si ca se iubesc asa cum sunt.

„Oamenii cu o parere foarte buna despre ei considera ca sunt la fel de buni ca ceilalti. Narcisistii cred despre ei ca sunt mai buni decat altii”, subliniaza profesorul Brad Bushman. Parintii vor cu adevarat sa faca un lucru bun pentru copiii lor atunci cand spun ca acestia sunt speciali, insa acest lucru conduce mai mult la aparitia narcisismului, este de parere Eddie Brummelman, coordonatorul studiului si profesor al Universitatii din Amsterdam.

In loc sa le imbunatateasca stima de sine, obiceiurile care tind sa-i supraevalueze pe copii le pot creste nivelul de narcisism, a declarat Eddie Brummelman. Insa parintii nu sunt singurii responsabili pentru narcisismul copiilor lor, noteaza autorii studiului. Ca si alte trasaturi ale personalitatii, in ecuatie intra si elemente genetice, precum si trasaturile de caracter ale copiilor insisi.

Profesorul Brad Bushman, la randul sau parinte, admite ca aceste cercetari l-au facut sa acorde mai multa atentie cuvintelor pe care le foloseste cu cei trei copii ai sai.
Cand am inceput cercetarile pe acest subiect in anii '90 credeam ca-i voi trata ca pe niste copii super speciali. Insa voi fi foarte atent sa nu mai fac acest lucru de acum inainte, a mai declarat profesorul Bushman.
Studiul, intitulat „Origins of narcissism in children”, a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro