Copiii concepuţi cu ajutorul tratamentelor de fertilitate, cum ar fi fertilizarea în vitro, sunt de trei ori mai susceptibili să aibă probleme psihice, cum ar fi autismul sau schizofrenia, decât cei născuţi în mod natural, susţin cercetătorii danezi, preluaţi de The Daily Telegraph.

Deşi riscul crescut a fost descris de cercetători drept "modest", oamenii de ştiinţă au constatat că acesta a persistat de-a lungul copilăriei până la vârsta adultă.

Oamenii de ştiinţă danezi susţin însă că nu procedurile de fertilitate sunt de vină pentru acest risc, ci mai degrabă mamele care se străduie să rămână însărcinate şi transmit gene defectuoase.

Potrivit Daily Telegraph, studiul constituie prima cercetare amplă care compară tulburări mentale, cum ar fi schizofrenia şi autismul, la copii născuţi în mod natural şi la copii născuţi din mame care au beneficiat de tratamente de fertilitate.

Studiul a analizat un total de 2.430.826 de copii, dintre care 5% cu mame cu probleme de fertilitate, născuţi între 1969 şi 2006.

Cercetarea a constatat că 170.240 de copii au fost internaţi în spital pentru o tulburare psihiatrică, însă copiii născuţi din mame cu probleme de fertilitate au avut un risc general de 33% mai mare de a avea tulburări psihice.

Cercetătorii au declarat ca rezultatele sunt "semnificative din punct de vedere statistic" pentru schizofrenie şi psihoze, tulburări afective, anxietate şi alte tulburări nevrotice, tulburări mentale şi de comportament, inclusiv tulburări de alimentaţie, autism şi ADHD.

Allan Jensen, de la Universitatea din Copenhaga, a declarat că rezultatele sale - bazate pe un risc general de 33% mai mare de a avea tulburări psihice în rândul copiilor născuţi din femei cu probleme de fertilitate, şi pe procentul de copii născuţi în Danemarca în urma tratamentelor de fertilitate - sugerează că 1,9% dintre toate tulburările psihice diagnosticate în Danemarca sunt asociate cu infertilitatea mamei.

Acest studiu este prezentat luni la reuniunea anuală a Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie de la Munchen.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro