Copiii cu malformatii congenitale pot fi operati cu succes de zece ori mai ieftin in Romania, fata de clinicile din strainatate, unde o astfel de operatie poate ajunge la 50.000 de euro, bani care de cele mai multe ori parintii nu ii au si atunci apeleaza la ajutorul statului, tara noastra inregistrand in prezent datorii de 160 de milioane de euro la spitalele din afara, a declarat directorul medical al celui mai nou spital privat din Sibiu, dr. Victor Costache.

El a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că la acest spital privat au fost operați în această săptămână opt copii cu vârsta între șapte luni și 17 ani, din toată țara, cu malformații congenitale. Majoritatea operațiilor, șase din opt, au fost gratuite, restul au costat fiecare 5.000 de euro, de zece ori mai ieftin decât în străinătate. Cel mai important, operațiile nu au fost clasice, ci prin introducerea de dispozitive printr-un vas de sânge mai mare, fără a opri inima și a o conecta la aparate, copiii practic nu au simțit nimic. Anesteziați total, cei opt copii au suferit niște intervenții de maximum două ore fiecare și nu s-au ales cu nicio cicatrice, putând pleca acasă a doua zi, potrivit medicilor.

"Am reușit în câteva luni de la deschidere să avem un program funcțional de cardiologie și chirurgie cardiovasculară, putând astfel să tratăm malformațiile complexe congenitale la copii și toată gama de intervenții (...) la adulți. (...) Este a doua oară, după cele zece intervenții congenitale de la sfârșitul lunii februarie, când un grup privat se ocupă și acoperă sută la sută totalitatea cheltuielilor medicale ale acestor malformații complexe. Tot acest lucru, în contextul în care România are peste 160 de milioane de euro datorii la clinicile din străinătate, deoarece mulți copii cu astfel de malformații sunt trimiși să se trateze în afară, la niște costuri foarte mari: în jur de 30.000 — 50.000 de euro, pe caz costă statul român. Aici am reușit să creăm o structură cu un cost de 5.000 de euro pe procedură", a explicat dr. Victor Costache, șef secție chirurgie cardiovasculară și toracică și director medical al spitalului privat unde au fost operați la Sibiu copiii cu malformații congenitale.

Potrivit acestuia, pentru un copil operat în România, la Târgu-Mureș, statul decontează maximum 2.000 de euro, iar dacă un copil cu malformații congenitale este operat în străinătate, statul român este obligat să achite câteva zeci de mii de euro pentru intervenție.

Unul dintre cei mai buni specialiști români care operează în Suedia copii cu malformații congenitale, dr. Petru Liuba, spune că Guvernul României trebuie să facă mai mult pentru acești copii, altfel mor, dacă nu ajung să fie operați la timp.

"Am folosit o metodă numită prin dispozitive, ceea ce înseamnă că în gaura respectivă, printr-un cateter, care intră în cord de obicei prin vena din picior, vena femurală, plasăm un dispozitiv și în general astfel de intervenții sunt destul de uzuale în țările din vest, durează până la două ore. În România, din păcate, nu există un program concret, un program structural pentru astfel de tratament. (...) Sunt foarte mulți copii în România care au probleme de inimă și care nu au nicio șansă. (...) E destul de complicat să faci o astfel de intervenție la copii (...) care să aibă o gaură mare în inimă și care să necesite închidere", a afirmat dr. Petru Liuba, chemat la Sibiu să facă parte din echipa de specialiști care i-a operat pe cei opt copii.

Cei opt copii au fost practic salvați de la moarte printr-o intervenție minim invazivă ce nu a durat mai mult de două ore, sub anestezie generală, și care au putut fi externați chiar la numai o zi după operație. Practic, nu există cicatrici. O parte din cei opt copii sunt deja acasă, foarte bine.

Dr. Petru Liuba spune că este nevoie de cardiologi pediatri în România, diagnosticarea copiilor fiind esențială în salvarea vieților acestora.

Operațiile celor opt copii de la Sibiu au fost posibile și cu ajutorul unui foarte bun specialist cardiolog pediatru, adus de la Timișoara, dr. Adrian Lăcătușu. El a explicat că o astfel de operație minim invazivă durează două ore, cea clasică, chirurgicală durează mult mai mult, iar copilul este externat după zece zile, față de doar una, cât a fost în cazul celor opt pacienți din clinica sibiană.

"Acești pacienți care au trecut printr-o procedură intervențională ieri, astăzi vor pleca acasă. Pentru comparație, pacienții care au trecut printr-un proces chirurgical două zile aproape nu sunt recunoscuți de părinții lor și pleacă acasă după vreo zece zile. Confortul este enorm, (...) pentru pacienți, beneficiul este extraordinar. (...) până la 30% din malformațiile cardiace pot fi rezolvate modern așa cum au făcut-o colegii mei, aici", a declarat dr. Adrian Lăcătușu, cardiolog pediatru.

Dacă nu sunt operați, copiii cu astfel de malformații congenitale mor, potrivit specialiștilor. În plus, dacă acești copii cu malformații congenitale vin pe lume într-un spital mic, nu într-un centru universitar, atunci șansele lor de supraviețuire sunt mici din lipsa specialiștilor și a dotărilor ca să fie diagnosticați la timp. Din 1.400 de copii români care se nasc anual cu malformații la inimă, mai puțin de jumătate ajung să fie tratați. Dacă ajung să fie operați, nouă din zece copii supraviețuiesc.

"Dacă nașterea se petrece într-un centru universitar, într-un oraș mare cu spitale performante, în general se ajunge repede la diagnostic. Nu am spus că se ajunge și la tratament. Dacă nașterea se petrece la Sighetu Marmației, în Tulcea, e posibil să moară pacientul, mai ales urgențele înainte de a avea un diagnostic, înainte de a știi că s-a născut cu o malformație cardiacă (...). Realitatea este că ajung extrem de puțini la tratament. Dacă estimăm câți ajung în țară, probabil din 1.400 câți se nasc, undeva mai puțin de jumătate. Nu există niciun control asupra câți se tratează în străinătate prin eforturile părinților sau prin eforturile statului român", a explicat dr. Adrian Lăcătușu.

Spitalul privat de la Sibiu încearcă în prezent să fie inclus în programul național de finanțare pentru asemenea intervenții cardiologice, în condițiile în care mai există finanțare doar pentru centrul de la Târgu Mureș.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro