Norme Coca 2023 - 2024

Copiii cu tați care fumează se confruntă cu un risc crescut de a suferi de astm, chiar dacă tații lor s-au lăsat de fumat cu mult timp înainte de concepție, indică un nou studiu desfășurat la Universitatea din Bergen, Norvegia, informează dpa.

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FOTO

Conform concluziilor acestui studiu, cu cât vârsta la care un bărbat începe să fumeze este mai mică, cu atât este mai mare riscul ca urmașii săi să sufere de astm non-alergic. Adolescenții care încep să fumeze înainte de a împlini 15 ani triplează practic riscul de astm pentru copiii lor, susține Cecilie Svanes, cercetătorul care a coordonat acest studiu desfășurat pe un eșantion reprezentativ de 13.000 de fumători, bărbați și femei.

Cercetătorii precizează că până și cei care au început să fumeze la maturitate pot afecta sănătatea urmașilor, în special dacă fumează de o lungă perioadă de timp, pentru că sperma este foarte sensibilă la influența substanțelor dăunătoare din țigări.

Dacă un bărbat fumează timp de 10 ani înainte de momentul concepției, riscul de îmbolnăvite de astm pentru copilul său este cu 50% mai ridicat, conform studiului.

Oamenii de știință nu au identificat însă nicio legătură între riscul de astm al copilului și eventualul tabagism al mamei. În cazul femeilor, doar fumatul în timpul sarcinii îi afectează pe copii.

Acest studiu a fost prezentat recent, la Congresul Internațional al European Respiratory Society, desfășurat la Munchen, Germania.

AGERPRES/(AS — editor: Codruț Bălu)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro