Noile terapii pentru tratarea cancerului la copii întârzie să apară, fiindcă reglementările Uniunii Europene încurajează companiile producătoare să evite testele clinice pentru medicamentele anticancer în cazul copiilor.
Din cele 28 de medicamente anticancer aprobate de autorităţile Uniunii Europene pentru adulţi din 2007 şi până acum, 26 ar putea fi eficiente şi în cazul copiilor, dar 14 dintre ele au fost scutite de la testarea pentru cancerul copiilor, atrage atenţia Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie. Iar această practică îi privează, practic, pe copii de noi tratamente eficiente anticancer, potrivit BBC.
Problema este că autorităţile Comisiei Europene acordă derogări companiilor farmaceutice în ceea ce priveşte testarea tratamentelor anticancer pentru copii, bazate pe faptul că, spun producătorii, tipurile de cancer ale adulţilor nu apar şi la copii.
Deşi aceste derogări sunt îndreptăţite atunci când medicamentul anticancer destinat adulţilor este, cu siguranţă, inutil în cazul copiilor, Comisia Europeană le acordă chiar şi în situaţiile în care tratamentul respectiv are un spectru mai larg de acţiune şi ar putea trata şi tumorile copiilor.
De exemplu, au fost aprobate recent medicamente care tratează forme de cancer ale adulţilor apărute ca o consecinţă a unor mutaţii genetice. Producătorii respectivi au primit derogări, astfel încât nu au testat tratamentele şi pentru copii, deşi tipurile respective de cancer legate de aceleaşi erori genetice apar şi la cei mici.
Legislaţia europeană actuală oferă companiilor farmaceutice exclusivitate pe piaţă dacă îşi testează produsele şi pe copii. Dar prea puţini producători profită de acest lucru, majoritatea preferând să nu mai investească şi în astfel de studii clinice.
„Este esenţial ca tratamentele revoluţionare anticancer să fie testate şi pe adulţi cu cancer, dar şi pe copiii cu aceeaşi afecţiune, de fiecare dată când mecanismul de acţiune a medicamentelor respective sugerează că ar putea fi eficiente şi în cazul lor. Dar aceasta cere o modificare a normelor UE. Sistemul actual le refuză, practic, copiilor accesul la tratamente noi care le-ar putea prelungi viaţa considerabil“, subliniază profesorul Alan Ashworth, directorul executiv al Institutului pentru Cercetarea Cancerului, citat de BBC.
Odată ce un tratament este aprobat pentru utilizarea în cazul adulţilor, medicii pot să-l prescrie şi copiilor „off-label“, adică în afara recomandărilor de pe prospect, însă în aceste situaţii, casele de asigurări de sănătate pot alege să nu le deconteze.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)