Cine nu şi-ar dori un copil perfect? Fiecare are propria idee despre ceea ce înseamnă un copil perfect; unii îşi doresc o fetiţă blondă cu ochii albaştri, alţii un baieţel cu ochii verzi şi părul negru. Cu toţii însă îşi doresc un copil sănătos, care să crească fără probleme.

Iată că o firma americană a brevetat "reţeta copilului perfect". Reţeta care a stârnit discuţii şi mare perplexitate – firma însăşi a declarat că nu va utiliza acest brevet. Să vedem în continuare despre ce anume este vorba, în ce constă brevetul.

Firma americană 23andMe, cu sediul în Mountain View, California, specializată în studii ale DNA-ului şi în analiză secvenţelor codului genetic, a pus la punct un program de analiză pe calculator care permite, pornind de la saliva unei perechi femeie – bărbat, să caracterizeze cu probabilitate mare cum va arăta eventualul copil pe care acest cuplu ar putea să îl aibă: atât din punct de vedere fizic cât şi al sănătăţii (ce boli ar putea să aibă de-a lungul vieţii).

Iniţial firma a declarat că dorea să facă acest studiu că să permită perechilor care nu puteau avea copii şi doreau să se adreseze centrelor de donatori de ovule şi/sau spermatozoizi pentru a avea o odraslă să poată să îşi exprime dorinţele în alegerea copilului pe care să îl aibă. În felul acesta se puteau alege acele celule, spermatozoizi sau ovule, care dădeau naştere la "copilul" ideal cu o mare probabilitate. Cine îşi dorea un copil înalt, blond cu ochii negri – putea să completeze un formular; clinica care ar fi aplicat metodă brevetată de 23andMe ar fi reuşit să selecteze acea pereche ovul-spermatozoid care dădea cu mare probabilitate copilul "cerut".

Brevetul a fost cerut de firmă în urmă cu ceva vreme; a fost însă acordat doar recent.

Evident, un astfel de brevet a suscitat imediat o serie de discuţii aprinse: atât de natură etică cât şi socială sau ştiinţifică.

Ce s-ar întâmplă dacă copiii s-ar naşte la "comandă"? Dacă Natura nu ar putea să îşi mai spună cuvântul prin selecţia naturală, care ar fi înlocuită de...un program e calculator care să decidă care spermatozoid va avea dreptul să întâlnească un ovul, şi care nu. În urma acestor discuţii firma a făcut un pas înapoi – şi a declarat că nu va folosi niciodată metoda pe care a pus-o la punct şi pentru care a obţinut până la urmă brevetul pentru a genera copii "ideali".

Mulţi dintre cei care au criticat această metodă susţin că a fost o mare greşeală din partea biroului de brevete în a acordă brevetul firmei 23andMe.

Ce s-ar risca dacă cu toţii am alege copiii pe care să îi avem, ca la magazin?

În primul rând trăsăturile viitoarelor generaţii s-ar uniformiza – ar dispărea anumite caracteristici şi într-un final am deveni mai săraci din punct de vedere genetic. Acest lucru ar putea să ne pună chiar şi în pericol că oameni într-un viitor mai îndepărtat, întrucât uniformizarea DNA-ului (prin cererea de copii la comandă cu trăsături asemănătoare) ar putea să ne facă vulnerabili la diverse boli sau anomalii genetice în momentul în care "programul" ne-ar scapă din mâna.

Manipularea codului genetic pentru a construi "copii la comandă" este discutabilă din multe puncte de vedere, inclusiv cel etic: de ce să nu aibă drept la viaţă copii care nu ar fi perfecţi din punct de vedere fizic? În fond şi la urmă urmei geniile şi artiştii nu au fost de multe ori acei copii perfecţi pe care părinţii şi i-ar fi dorit; pote Einstein sau Bach nu s-ar fi născut – nu ar fi fost selecţionaţi de programul pe calculator al firmei 23andMe....

Aşa că cel mai bine este că cel puţin în alegerea copiilor care să se nască sau nu să lăsăm Natura să îşi facă datoria. Ceea ce nu înseamnă că cercetarea genetică nu trebuie să continue! Ba dimpotrivă – este extrem de importantă şi ar putea salva multe vieţi în viitor atunci când va fi utilizată în mod inteligent şi sensibil, cu atenţie la acele aspecte ale naturii umane pe care doar Natura le poate optimiza.

 • Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro

Sursa5d28bf94659aefd70ca5f151b2ae2446

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro