Cord Blood Center lanseaza primul studiu clinic din Romania care vizeaza utilizarea terapeutica a sangelui cordonal la copiii cu paralizie cerebrala. Acesta îsi propune sa confirme siguranta si fezabilitatea transfuziei de sange cordonal propriu si, în plan secundar, sa evalueze eficacitatea sa terapeutica în paralizia cerebrala.

Lansarea primului studiu clinic din Romania a fost anuntata în cadrul unei conferinte de presa, la care au participat dr. Speranta Arciudean, Sef al Departamentului Medical Cord Blood Center Group, dr. Dana Craiu, Medic Primar Neurologie Pediatrica în cadrul spitalului ”Al. Obregia” si dr. Anca Colita, Sef Clinica de Pediatrie si Departamentul de Transplant Medular – Institutul Clinic Fundeni. Dr. Dana Craiu si dr. Anca Colita s-au alaturat acestui demers de identificare a unui nou tratament pentru paralizia cerebrala, ocupandu-se de coordonarea studiului la nivel national, în calitate de investigatori principali.

Programul studiului clinic va fi adresat copiilor care sufera de paralizie cerebrala si au unitatea de sange cordonal procesata integral si depozitata într-una dintre bancile Cord Blood Center. Astfel, oricare dintre acesti copii poate beneficia de posibilitatea de recuperare neuromotorie.

Anul trecut, la nivelul grupului, am avut experienta a 3 copii bolnavi de paralizie cerebrala, care au beneficiat de transfuzie cu sange cordonal propriu. Ne-am bucurat enorm sa aflam ca tratamentul a înregistrat rezultate, iar copiii se simt mult mai bine acum. Acest lucru ne-a impulsionat sa ajutam si mai multi copii care sufera de aceasta afectiune. Lansarea studiului clinic în Romania reprezinta un prim pas în a ne atinge scopul: acela de a le oferi copiilor cu paralizie cerebrala sansa de a avea o viata normala.”, a declarat dr. Speranta Arciudean, Sef Departament Medical Cord Blood Center Group.

Paralizia cerebrala este cea mai frecventa afectiune neurologica, non-progresiva, la copii si principala cauza de dizabilitate neuromotorie. 85-90% dintre cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale. În prezent, nu exista un tratament curativ al bolii, ci doar tratamente de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor.
Utilizarea terapeutica a sangelui cordonal autolog în paralizia cerebrala reprezinta o noua abordare terapeutica cu potential de a promova procesele reparatorii si de regenerare a tesutului nervos. Pana în prezent, au fost publicate 2 studii care au confirmat siguranta si fezabilitatea utilizarii autologe a sangelui cordonal la copiii care sufera de paralizie cerebrala.

Experienta clinica acumulata pana în prezent confirma siguranta utilizarii sangelui cordonal pentru tratarea paraliziei cerebrale. Mai mult, acest tratament a înregistrat rezultate încurajatoare pana acum, copiii tratati prezentand îmbunatatiri ale miscarii si vorbirii. Pornim, asadar, acest trial clinic cu speranta si încredere ca micutii pacienti care se vor prezenta la noi se vor simti mult mai bine pentru ca, mai apoi, sa putem trata orice bolnav de paralizie cerebrala.”, a declarat dr. Dana Craiu, Coordonator National al studiului clinic.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro