Medicii bulgari propun ca țara lor să preia bune practici de la sistemul SMURD din România. Uniunea Medicilor din Bulgaria și Asociația Națională a Pacienților au organizat miercuri la Sofia o conferință la care invitat special a fost secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat.

Oficialul român a prezentat cum funcționează sistemul în România. "Ținem deschisă cartea pentru dumneavoastră, dar nu puteți prelua după principiul 'copy-paste', trebuie să se vadă mai întâi care sunt elementele sistemului din Bulgaria, să se vadă ce trebuie schimbat și ce poate fi preluat din sistemul românesc și ce nu", a spus Arafat.

Avem nevoie să existe unanimitate în societate și în stat ca să facem și noi acest lucru, pentru că un sistem mai bun decât acesta nu există, a remarcat la rândul său Țvetan Raicinov, președintele Uniunii Medicilor din Bulgaria. Raicinov a apreciat că nu este deloc vorba de bani, mult mai important decât banii fiind personalul. Trebuie instruiți profesori care să înceapă la rândul lor să instruiască echipele de medici și pompieri, a afirmat Raicinov. El crede că, dacă pentru introducerea sistemului SMURD în România a fost nevoie de aproape 20 de ani, în Bulgaria acest lucru se poate face în 3-5 ani deoarece deja există experiența românească, iar românii sunt dispuși s-o împărtășească.

Când va ajunge Bulgaria la nivelul României în cea ce privește intervenția medicală de urgență? — se întreabă site-ul Investor.bg. "Este posibil ca un singur individ să exercite o asemenea presiune asupra sistemului ca să îl schimbe, transformându-l într-un model pentru întreaga Europă? Se pare că da. Dr. Raed Arafat este declarat erou național datorită eforturilor lui constante pentru crearea unui sistem modern și eficient de intervenție de urgență. Astăzi, modelul aplicat de el este studiat și de alte state", notează site-ul citat.AGERPRES/(editor: Mihaela Toth)

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro