Numărul substanţelor chimice recunoscute ca fiind toxice pentru creierul copiilor s-a dublat în ultimii şapte ani, au constatat oamenii de ştiinţă americani.
Autorii unui studiu recent privind impactul susbtanţelor chimice toxice asupra creierului copiilor susţin că rezultatele sunt atât de îngrijorătoare, încât este nevoie ca întreaga lume să impună restricţii clare în vederea protecţiei minţii copiilor noştri. Studiul a fost realizat de oameni de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York şi de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard din Boston şi a fost publicat în revista de specialitate „The Lancet Neurology“.
„Ştim din experienţa clinică în legătură cu pacienţi adulţi intoxicaţi că există substanţe chimice în mediul de viaţă actual care pot trece de bariera hematoencefalică (n. r. – bariera fiziologică între sistemul sangvin şi sistemul nervoc central care împiedică, în mod normal, pătrunderea substanţelor nocive la creier), iar consecinţele se observă atunci când apar manifestări neurologice. Atunci când acest lucru se întâmplă în cazul unui copil sau unui făt, chimicalele respective sunt extrem de toxice, creierul în dezvoltare fiind deosebit de vulnerabil. Şi ce este esenţial de ştiut este că efectele nocive astfel obţinute sunt permanente“, subliniază dr. Philippe Grandjean, de la Harvard.
Cei cinci vinovaţi pentru autism, ADHD şi dislexie
Grandjean, împreună cu dr. Philip Landrigan, de la Mount Sinai, a studiat chmicalele industriale vreme de 30 de ani, potrivit CNN. În 2006, cei doi au publicat studii în cadrul cărora eu identificat cinci substanţe chimice ca fiind neurotoxice, adică afectează dezvoltarea creierului şi provoacă tulburare hiperactivă cu deficit de atenţie (ADHD), autism, dislexie (n. r. – tulburare la citit şi învăţare, manifestată prin perceperea modificată a cuvintelor scrise) şi alte tulburări cognitive.
Cele cinci substanţe sunt: metilmercur (consumul de peşte şi de fructe de mare reprezintă cea mai comună formă de expunere umană la metilmercur), arsenic, bifenili policloruraţi (PCB) şi toluen. Aflaţi în proces de eliminare treptată din Uniunea Europeană şi din România, bifenilii policroruraţi se regăsesc totuşi pe teritoriul ţării noastre, în cantităţi controlate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului din România. Totuşi, în martie 2011, în ţară existau încă 414 operatori economici care deţineau echipamente cu emisie de PCB, transformatoarele şi condensatoarele fiind principalele surse.
Iar toluenul se regăseşte în produse de uz casnic: detergenţi, diluanţi pentru vopsele, lac de unghii, dar şi în antigel.
În prezent, după cercetări suplimentare, au mai fost adăugate pe această listă încă şase chimicale: mangan, fluor, tetracloroetilen (solvent), o clasă de substanţe numite eteri difenil polibrominaţi (PBDE) din materialele ignifuge şi două pesticide – cloripirifos, folosit la scară largă în agricultură, şi diclor-difenil-tricloretan sau DDT.
„Studiile continue ne-au ajutat să identificăm şase noi chimicale care s-au dovedit toxice pentru dezvoltarea creierului copiilor. De altfel, descoperim aproximativ o substanţă toxică pe an care poate crea modificări permanente în creierul fătului sau al copilului“, spune Landrigan.
Cât de riscantă este expunerea la fluor
Pentru a analiza impactul fluorului asupra copiilor, cercetătorii s-au concentrat asupra zonelor unde acest element chimic se regăseşte în apa de la robinet, în special din China. 27 de studii ample pe această temă au arătat o reducere cu 7 puncte de IQ, în medie, la copiii expuşi la cantităţi mari de fluor în apa de băut.
„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că există o varietate de alte chimicale în mediul nostru de viaţă, în produsele cosmetice, alimentare etc., cu care intrăm în contact zi de zi, cu potenţial riscnat pentru dezvoltarea creierului şi pe care nimeni nu le-a testat până acum. Cel puţin 1.000 de chimicale afectează cumva funcţiile creierului, au arătat studiile pe rozătoare“, semnalează Landrigan.
Cel mai mare risc este în cazul expunerii femeilor însărcinate şi copiilor mici, potrivit medicului Grandjean. Iar efectele negative nu se limitează la reducerea IQ-ului. „Vorbim şi despre tulburări de comportament, probleme de atenţie, risc crescut de ADHD, tulburări emoţionale, lipsa controlului impulsurilor, predispoziţia la decizii proaste, la dislexie, la abandon şcolar... Toate acestea sunt probleme care afectează întreaga viaţă a omului“, spune Landrigan.
Nici adulţii nu sunt imuni
Toate substanţele chimice identificate de specialişti sunt periculoare şi pentru adulţi. De altfel, în 2006, cei doi cercetători au documentat 201 chimicale toxice pentru sistemul nervos al adulţilor, care se regăsesc de obicei în mediile de lucru, în alimentaţie sau în apă sau la care aceştia se expun voit, în tentativele de suicid.
Landrigan şi Grandjean sunt de părere că toate chimicalele uzuale netestate încă sau cele noi trebuie testate pentru a se depista eventualele implicaţii asupra dezvoltării cerebrale.