Norme Coca 2023 - 2024

Creierul pedofililor este "setat anormal" pentru a considera fața unui copil mai atractivă decât cea a unui adult, susține un nou studiu preluat de The Independent.

Rezultatele dau speranțe ca, pe viitor, pedofilii să poată fi "diagnosticați" de la o vârstă fragedă prin studierea răspunsurilor la confruntarea cu fețele de adulți și copii, au declarat oamenii de știință.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Kiel (Germania), au studiat creierul a 56 de adulți, dintre care 23 pedofili bărbați, iar restul bărbați heterosexuali sau homosexuali. În timpul experimentului, creierele subiecților au fost monitorizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN), în timp ce acestora le erau prezentate rapid imagini cu bărbați, femei, băieți și fete.

Rezultatele au indicat că la persoanele atrase de adulți de ambele sexe, regiunile creierului asociate cu procesarea fețelor și cu dorința sexuală s-au activat la fețele adulților, în timp ce în cazul pedofililor, aceleași regiuni cerebrale s-au activat la imagini cu chipuri de copii.

Cercetătorii au precizat că rezultatele, publicate în revista Biology Letters, confirmă studiile anterioare care indică că oamenii procesează fețele în funcție de orientarea sexuală a observatorului.

"Descoperirea importantă constă în faptul că procesarea fețelor este, de asemenea, setată la indicii faciale care indică stadiul de dezvoltare preferat din punct de vedere sexual ", au explicat aceștia în articol.

"Nu am descoperit dovezi care să sugereze că pedofilii recurg la o altă rețea cerebrală atunci când sunt expuși fețele unor persoane de sexul și vârsta preferată decât persoanele care au o preferință normală pentru adulți; aceeași rețea este activată la fața preferată sexual, principala diferență fiind că, în cazul pedofililor, rețeaua este anormal setată pentru a prefera imaturitatea sexuală", au adăugat cercetătorii.

Jorge Ponseti, principalul autor al studiului, a declarat pentru The Independent că echipa sa speră să efectueze pe viitor cercetări suplimentare pentru a determina dacă pedofilia ar putea fi detectată folosind doar răspunsurile unui subiect la fețele copiilor.

Cercetările anterioare care implicau, de asemenea, recursul la RMN, au sugerat că pedofilia poate fi rezultatul unor conexiuni defectuoase în creier. Astfel, în 2007, Centrul pentru Toxicomanie și Sănătate Mintală din Toronto a indicat că, în cazul pedofililor, creierul conține mult mai puțină "materie albă" — responsabilă pentru conectarea diferitelor părți ale creierului — decât creierul altor infractori.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro