Norme Coca 2023 - 2024

Creierul uman crește cel mai rapid imediat după naștere și atinge jumătate din dimensiunea creierului unui adult în decurs de trei luni, relevă un studiu publicat în JAMA Neurology.

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Creierul băieților crește mai repede decât cel al fetelor, iar zonele implicate în mișcare se dezvoltă în cel mai rapid ritm, spre deosebire de cele asociate cu memoria, care cresc mai lent, sunt câteva dintre constatările cercetătorilor, relatează BBC.

Timp de secole, medicii au urmărit creșterea creierului prin măsurarea regulată a circumferinței capului copilului cu ajutorul unei benzi. Orice modificare a modelelor normale de creștere este monitorizată îndeaproape, deoarece aceasta poate sugera probleme de dezvoltare. Dar cum forma capului poate varia, aceste măsurători nu sunt întotdeauna corecte.

Oameni de știință de la Universitatea din California au folosit tehnici avansate de scanare a creierelor a 87 de bebeluși sănătoși, de la naștere până la vârsta de trei luni. Ei au observat cele mai rapide schimbări imediat după naștere, când creierul nou-născuților creștea în medie cu 1% pe zi. Acest proces a încetinit la 0,4% pe zi la sfârșitul perioadei de 90 de zile.

Ei au mai descoperit că cerebelul, o zonă a creierului implicată în controlul mișcării, a avut cel mai rapid ritm de creștere, dublându-și mărimea în perioada de 90 de zile. Zona care s-a dezvoltat cel mai lent a fost hipocampusul, o structură care joacă un rol important în memorie.

O altă constatare este că bebelușii născuți prematur au creierul cu 4% mai mic decât cei născuți la termen. La sfârșitul perioadei de trei luni, creierul celor prematuri continuă să fie cu 2 % mai mic, deși au un ritm de creștere mai rapid decât copiii născuți la termen.

Dr. Martin Ward Platt, medic pediatru la Royal Victoria Infirmary din Newcastle, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru BBC că 'este prima dată când sunt publicate date precise cu privire la modul în care crește creierul bebelușilor, care nu se bazează pe studii post-mortem sau metode mai puțin eficiente de scanare'.

Cunoscând cum se dezvoltă diverse zone ale creierului, pot fi identificate primele semne ale unor tulburări de dezvoltare, cum ar fi autismul. De asemenea, monitorizarea ritmului de creștere a anumitor părți ale creierului ar putea ajuta la o înțelegere mai bună a modului în care apar tulburările timpurii, spun cercetătorii.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro