Norme Coca 2023 - 2024

La femeile aflate la vârsta mijlocie, odată cu creşterea cu mai multe numere a mărimii pe care o poartă la fustă, creşte şi riscul cancerului de sân, deoarece obezitatea centrală – grăsimea depusă în partea de mijloc a corpului – este un binecunoscut factor de risc pentru apariţia acestui tip de cancer.

Femeile la care, după vârsta de 25 de ani, mărimea fustei a crescut cu un număr la fiecare deceniu, au după menopauză un risc de apariţie a cancerului mamar cu 33% mai mare decât femeile care nu şi-au schimbat mărimea pe care o poartă la fuste, susţin cercetătorii de la University College London.

Dacă şi alte studii vor confirma că mărimea purtată la fustă este un indicator fiabil pentru prezicerea riscului de cancer mamar, atunci acest fapt ar putea furniza femeilor un mijloc simplu şi eficace de a-şi supraveghea greutatea corporală, pentru a-şi menţine sănătatea.

Studiul a urmărit, timp de 3 ani, peste 90.000 de femei din Anglia, cu vârsta de 50-59 de ani şi 60-69 de ani. În timpul studiului, 1090 femei s-au îmbolnăvit de cancer de sân, iar cercetătorii au observat că o creştere a măsurii la fustă cu un număr la fiecare 10 ani (de exemplu de la 12 la 14, după măsurile britanice), între vârsta de 25 de ani şi perioada de post-menopauză, este asociată cu o creştere a riscului de cancer  de sân cu 33%. O creştere cu două numere era asociată cu o sporire a riscului cu 77%.

40% dintre cancerele de sân ar putea fi prevenite prin schimbări în stilul de viaţă, de pildă menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi activitatea fizică regulată, spun specialiştii în domeniu.

Unii experţi consideră că studiul are unele neajunsuri, printre care faptul că sistemele de măsuri s-au schimbat de-a lungul vremii şi că se bazează pe necesitatea ca femeile de peste 60 de ani să ţină minte ce număr purtau la fustă la 25 de ani, aspecte care ar putea afecta fiabilitatea metodei de predicţie.

Totuşi, lucrul important care reiese din studiu – confirmând şi cercetări anterioare – este că există anumiţi factori legaţi de stilul de viaţă şi care influenţează riscul de cancer mamar la femei, unul dintre cei mai importanţi fiind greutatea corporală.

Menţinerea unei greutăţi sănătoase, activitatea fizică regulată şi reducerea consumului de alcool sunt elemente importante în prevenirea apariţiei cancerului de sân.

Sursa: BBC News

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro