"Îi asigur pe membrii coaliției de toată susținerea CNAS. Trebuie să îmbunătățim sistemul de supraveghere. În acest moment nu există un sistem foarte clar de supraveghere, nu avem un program de screening foarte bine pus la punct și, din păcate, foarte mulți dintre pacienți sunt diagnosticați foarte târziu și într-un mod întâmplător.

Trebuie obligatoriu să construim registrul bolnavilor cu hepatită C. Noi am aplicat pe fonduri europene pentru a construi câteva registre foarte importante. Registrul de oncologie și registrul de hepatită sunt amândouă extrem de importante. Mai sunt și alte boli, diabetul în primul rând, care afectează un număr foarte mare de români. Și acolo avem nevoie de a construi registre foarte eficiente după model european. Din păcate, nu putem lua din contribuția de sănătate a pacienților din România, din banii de la buget ar fi destul de complicat și atunci așa cum prescripția electronică și dosarul electronic al pacientului sunt proiecte pe care le-am construit pe bani europeni, am aplicat pentru bani europeni și pe aceste proiecte", a spus Cristian Bușoi.

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prezent la lansarea Coaliției, a arătat că implementarea registrului național al hepatitelor acute și cronice se dorește să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2014.

"De ce ne ocupăm acum, în această manieră, de HVC? Răspunsul este simplu: știm incidența, 3,4% din populație; știm că e o boală care se poate vindeca printr-o terapie adecvată și că, pentru a scădea parametrii epidemiei HVC, screeningul și terapia sunt cele mai bune metode și cele mai la îndemână. Proiectul Coaliției propune soluții pentru tratarea pacienților cronic, mai ales că trebuie să ținem cont de faptul că avem un număr crescut de pacienți, ca urmare a transfuziilor de sânge efectuate în perioada anilor '80-'90. Conform datelor de incidență, estimăm că în România există peste 600.000 de cazuri de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C", a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Membrii Coaliției au semnat și o declarație de susținere a planului de abordare pragmatică și realistă a hepatitei C în România. Acesta este structurat pe patru componente și propune soluții pentru îmbunătățirea managementului hepatitei C. Unul dintre aceste aspecte esențiale avute în vedere este legat de intensificarea ratei de testare, diagnosticarea și crearea unui registru pentru pacienți, conform specialiștilor.

Documentul a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat, prof. dr. Adrian Sterinu-Cercel — Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, prof. dr Ioan Sporea — Societatea de Gastroenterologie și Boli Hepatice, Marinela Debu — Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Achim Kautz — Asociația Europeană a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, Cezar Irimia — Alianța Pacienților Cronici din România și Mariana Andreana — Fundația "Prof. dr. Matei Balș".

Din Coaliție mai fac parte și companii farmaceutice precum Janssen, Bristol-Myers Squibb și Merck Sharp & Dohme.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro