Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost interceptat în dosarul Duicu. Baronul PSD a discutat cu Bușoi despre fondurile alocate pentru județul Mehedinți pentru servicii paraclinice. La rectificare, Mehedințiul a primit o sumă fabuloasă.

La data de 3 noiembrie 2013, între momentul adoptării ordonanței de urgenţă privind rectificare bugetară şi momentul redistribuii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Duicu Ioan-Adrian, aflat la Bucureşti, s-a întâlnit cu Buşoi Cristian-Silviu, unde cei doi au discutat în legătură cu fondurile ce aveau să fie alocate judeţului Mehedinţi pentru servicii paraclinice.

În ziua de 03.11.2013, la ora 17:36:11, DUICU IOAN-ADRIAN a luat legătura cu BUŞOI CRISTI, cei doi purtând următoarea discuţie:

BUŞOI CRISTI: Da, ADI?

DUICU IOAN-ADRIAN: Bună CRISTI. Pe unde eşti?

BUŞOI CRISTI: În BUCUREŞTI. Tu?

DUICU IOAN-ADRIAN: Am ajuns în BUCUREŞTI.

BUŞOI CRISTI: Da? Ne vedem?

DUICU IOAN-ADRIAN: Aha. Da. Unde vrei, acolo vin.

BUŞOI CRISTI: Pe unde eşti acuma?

DUICU IOAN-ADRIAN: Sunt chiar în centru, chiar lângă Piaţa Victoriei, aici.

BUŞOI CRISTI: Vii pe la mine?

DUICU IOAN-ADRIAN: Eşti acasă?

BUŞOI CRISTI: Ajung într-un sfert de oră.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, vin şi ne vedem chiar în parcare jos, CRISTI. Te aştept chiar la intrare la tine, la barieră, acolo.

BUŞOI CRISTI: Bine. Nu vrei să urci puţin sau...?

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu mai urc. Că mai trebuie să mă duc în altă parte, da’ vreau să mă văd cu tine puţin.

BUŞOI CRISTI: Da. Da.

DUICU IOAN-ADRIAN: Tu prin ce parte vii, CRISTI? De unde vii?

BUŞOI CRISTI: Păi, dacă vrei, vin unde eşti tu şi vorbim. Unde eşti?

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi şi... Eu sunt de la Calea Victoriei, am luat-o aicea... unde-i Mac Donalds-ul ăla, pe linia de tramvai, e strada închisă, unde se lucrează pe ea.

BUŞOI CRISTI: Aşa. Şi vrei să vin la Mac Donald’s acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Eu sunt chiar aici, la Mac Donald’s, în faţă.

BUŞOI CRISTI: Da’ durează un pic că ...

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, CRISTI. Te aştept aici.

BUŞOI CRISTI: Un sfert de oră.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, CRISTI. Te aştept aicea.

BUŞOI CRISTI: La Mac Donald’s în faţă.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci, la Calea Victoriei, da? O iei către clădirea... către... nu ştiu cum dracu’ îi zice, pe strada asta unde nu se circulă tramvaiele, unde se lucrează, care duce spre tine, mă, vine la IBIS, la gară.

BUŞOI CRISTI: Da. Da. Ştiu. Ştiu.

 

La data de 7 noiembrie 2013 la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate un referat (înregistrat sun nr. BG863/7 noiembrie 2013) cu privire la repartizarea influențelor ce decurg din ordonanța guvernului nr. 99/2013 din data de 30 octombrie 2013. Acest referat a fost aprobat, în calitate de preşedinte al Casei naţionale de Asigurări de Sănătate, de către Buşoi Cristian-Silviu.

Prin acest referat casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 795.840 de lei (credite de angajament [sume pentru care se puteau angaja cheltuieli] pentru anul 2013, ajungându-se astfel la suma anuală totală de 5.999.840 de lei), ceea ce reprezintă 7,70% din suma suplimentară alocată la nivel național caselor județene de asigurări de sănătate; aceasta în condiţiile în care, aşa cum am arăta, judeţul Mehedinți are doar 1,21% din numărul de asiguraţi de la nivel naţional; în cifre absolute suma alocată judeţului Mehedinţi a fost depăşită doar de cea alocată municipiului Bucureşti

 

 

Cu privire la relaţia existentă la data respectivă între Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu sunt relevante următoarele convorbiri purtate de cei doi:

În ziua de 18-06-2013 (a doua zi după numirea lui Buşoi Cristian-Silviu în funcţia de preşedinte al Casei naţionale de Asigurări de Sănătate), la ora 16:21:37, Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu au purtat următoarea discuție telefonică:

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, CRISTI.

CRISTI BUŞOI: Ce faci, ADI?

DUICU IOAN-ADRIAN: Uite, acasă. Numai ce-am ajuns.

CRISTI BUŞOI: Poa' să vină mătuşi-mea, STELA BULIGĂ, şefa asistentelor din Spitalu' Judeţean, cinci minute până la tine?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Mâine dimineaţă.

CRISTI BUŞOI: Mâine dimineaţă la ce oră?

DUICU IOAN-ADRIAN: Dimineaţă la nouă, nouă jumate.

CRISTI BUŞOI: Nouă, nouă jumate.

DUICU IOAN-ADRIAN: Ce s-a întâmplat?

CRISTI BUŞOI: Nimica. Nu... Vroia să te întrebe ceva. Atât.

………………………………………………………………………………………………………………………

DUICU IOAN-ADRIAN: CARLA ce-a făcut?

CRISTI BUŞOI: CARLA, n-am văzut-o. A intrat în concediu.

DUICU IOAN-ADRIAN: Ştiu. Vrea să plece.

CRISTI BUŞOI: Da. O să plece.

DUICU IOAN-ADRIAN: I-am spus eu să plece, să nu mai bâzâie pe-acia.

CRISTI BUŞOI: Da. Nu-i...

DUICU IOAN-ADRIAN: I-am spus: Du-te CARLA, nu mai sta.

CRISTI BUŞOI: Mi-au dat un om din IAŞI. Adică, voi PSD-ul.

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

DUICU IOAN-ADRIAN: Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie ok.

CRISTI BUŞOI: Da. Dar cât timp sunt şi ele cu semnături, o să fie atente să fie...

DUICU IOAN-ADRIAN: CRISTI, eu am făcut la Consiliul Judeţean un lucru... Pe fiecare hârtie care reprezintă... un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu ştiu ce, eu i-am pus jos pe bandă... o bandă jos şi scrie acolo o chestie de asta, o să-ţi spun cum am scris eu: acest document este întocmit de cutare şi cutare şi-şi asumă întreaga responsabilitate din punct de vedere legal şi nu ştiu cum... Scrie patru fraze jos, pe ultima... las tot timpu' ... Da' numai pe documente extrem de importante. Chiar dacă semnează el documentu'... că în fişa postului are responsabilitate să semneze documente sub tine, ştii? E! Faptu' că o pui pe ea să scrie un paragraf acolo... acest document este întocmit de LIDIA POPESCU şi cutare, cutare, responsabil cutare... îşi asumă întreaga răspundere cu privire la legalitatea şi ... nu ştiu cum dracu'... a documentului.

CRISTI BUŞOI: Îhî. Îhî. Păi, îmi dai tu textu'.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Şi când scrii treaba asta, CRISTI, pe hârtie, îţi spun că o să vezi funcţionaru' cum are o altă responsabilitate şi altfel gândeşte.

CRISTI BUŞOI: Da. Nu te derogă pe tine de...

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu. Deci, tu... CRISTI, tu, în faţa oricărui organ, spui: Domne', eu mai mult de-atât nu pot să fac! Eu sunt un ordonator de credite, îs pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesională şi nici intelectuală să stau, să pătrund documente, să citesc eu mii de hârtii.

CRISTI BUŞOI: Nu. Nu. Că de aia îs nişte oameni cu nişte responsabilităţi.

DUICU IOAN-ADRIAN: Aşa. Da' tu... Da, domne'. Ce-am putut să fac, să-l responsabilizez mai mult, din punctu' meu de vedere, atât am putut să fac. Dacă a fost suficient, bine; dacă n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gândit la un lucru în plus faţă de colegii anteriori care au fost. Şi-ţi spun că ţine treaba asta la orice organ de anchetă, dacă Doamne fereşte vreodată... Da, domne', au fost hârtii foarte importante, mi-am dat seama de importanţa lor, n-aveam niciodată cum să pătrund, să le învăţ sau să le înţeleg pe toate şi m-am gândit că-i foarte bine să-i responsabilizez cu încă o frază în plus sau două fraze în plus. Şi oriunde ţine treaba asta. Şi ei, atunci, când se vor duce, nu mai poa' vină, să spună: Domne', mi-a impus el să semnez şi asta-i viaţa! Ştii cum e cu preşedintele!

CRISTI BUŞOI: Nu. Nu. Nu.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, eşti dobitoacă! Tu ori mănânci căcat, ori eşti proastă! Păi, cum dracu'? Hai c-ai semnat, ai semnat da' uite mai scrii şi trei fraze sub asta! E exact ca un fel de declaraţie pe proprie răspundere. Ştii?

CRISTI BUŞOI: Ne-auzim. Te pup.

DUICU IOAN-ADRIAN: Hai! Pa, pa.

CRISTI BUŞOI: Te pup, ADI.

În ziua de 20-06-2013, la ora 17:08:59, Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu au purtat următoarea discuție telefonică:

DUICU IOAN-ADRIAN: Auzi? Cheam-o, te rog, pe madam STOIAN. Trebuie să ne semneze o hârtie pentru Casă, la Mehedinţi, aici, trebuie să-şi facă asta nu ştiu ce căcat să-şi facă pe-aicea.

BUŞOI CRISTI: Am plecat. Da' ce hârtie trebuie să...?

DUICU IOAN-ADRIAN: Mâine, mă! Mâine. Nu... Nimica... Cu banii pentru paraclinici, nu ştiu ce dracu' trebuie să pună dintr-o parte în alta.

BUŞOI CRISTI: Am dat drumu' eu, am semnat azi la toate judeţele.

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu ştiu dacă ai semnat aia. Nu ştiu dacă ai semnat-o.

………………………………………………………………………………………………………………………

DUICU IOAN-ADRIAN: Îhî. Nu. Nu ştiu, mă! Nu ştiu să-ţi spun. Trebuie să modifici... ştie, îi spune... o să-i spună lu' aia, lu' STOIA, să-i spună lu' asta... să vină la tine să-ţi explice despre ce e vorba. Dacă nu e...

BUŞOI CRISTI: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci, nu e nicio chestie, absolut nimica nu e, decât... nu ştiu ce dracu' ... Nu... Şi multe... Nu ştiu să-ţi explic, că-ţi spun prostii. Nu ştiu.

BUŞOI CRISTI: Da. Nici eu nu sunt încă familiarizat cu...

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Îs convins. Da. Aha.

 

Prin referatul din data de 27 august 2013, aprobat de către Buşoi Cristian-Silviu, casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 936.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,74% din suma suplimentară alocată la nivel național caselor județene de asigurări de sănătate (suma totală alocată caselor județene de asigurări de sănătate fiind de 36.625.500 de lei); aceasta în condiţiile în care, aşa cum am arăta, judeţul Mehedinți are doar 1,21% din numărul de asiguraţi de la nivel naţional.

 

În motivarea acestui referat s-au reţinut drept criterii de repartizare, generic, „numărul de asigurați şi costul/asigurat la nivel naţional” şi „propunerile caselor de asigurări de sănătate cu privire la necesarul de credite bugetare şi de angajament până la sfârşitul anului”.

În urma acestei alocări suplimentare suma iniţial aprobată pentru judeţul Mehedinți (pentru servicii paraclinice) a crescut de la 4.268.000 de lei la 5.204.000 (creşterea fiind una de 21,93%).

*

Sumele suplimentare alocate astfel casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi (ca şi cele ce aveau să se aloce în luna noiembrie 2013, după cum se va arăta mai jos) au fost direcționate de către Rolea Elisabeta-Zenovia exclusiv către ROMRAD-R.M.N.

Pentru a putea realiza această alocare a fondurile exclusiv către societatea controlată de către Duicu Ioan-Adrian şi totodată să dea o aparenţă de legalitate acestei operațiuni, în fiecare lună Rolea Elisabeta-Zenovia repartiza iniţial sumele lunare suplimentare atât către ROMRAD-R.M.N. cât şi către Alpha Medical, după care Feraru Grigoriţa solicita administratorului acesteia din urmă să semneze cereri de renunţare la sumele suplimentare alocate, sume care apoi erau redistribuite către ROMRAD-R.M.N.

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro