Sistemul sanitar risca sa se blocheze incepand cu 1 iulie 2016, daca se amână semnarea Contractului-cadru, susţine preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Cristian Hotoboc, intr-un comunicat de presa.

El avertizează că amânarea definirii şi reglementării noţiunii de „contribuție personală” poate bloca în orice moment activitatea din mediul privat, care este forţat să găsească diverse forme de plată pentru a acoperi costurile reale ale serviciilor medicale prestate.

Cristian Hotoboc precizeaza ca tarifele la care sunt decontate serviciile medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt sub costul real. Acest lucru determină furnizorii privaţi  să facă încasări suplimentare pentru a acoperi valoarea reală a acestora. Presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Cristian Hotoboc, atrage atentia ca devine tot mai greu pentru o unitate privată să îşi acopere costurile, riscând permanent să fie acuzată de nerespectarea legii, tocmai pentru că există o lacună legislativă:

”Ne aflăm într-o situaţie imposibilă, întrucât potrivit legii, accesul unui asigurat la serviciile medicale din pachetul de bază, foarte generos în România, nu trebuie să fie taxat suplimentar. În acest context, devine tot mai greu pentru o unitate privată să îşi acopere costurile, riscând permanent să fie acuzată de nerespectarea legii, tocmai pentru că există o lacună legislativă”.

În acest context, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită implicarea activă a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în rezolvarea problemelor.

Reamintim ca medicii de familie au cerut ministerului sanatatii, in luna martie, amanarea intrarii in vogoare a contractului dintre furnizorii de servicii medicale si CNAS. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi.

 

Sursa

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro