La Spitalul din Huşi, singurul anestezist nici nu mai merge acasă. El s-a mutat în spital, să poată asigura operaţiile. De doi ani e singurul specialist din spital, după ce colegul lui a plecat în străinătate.

 Livia Rotaru este singurul anestezist de la spitalul din Huşi, deşi schema de personal prevede trei angajaţi. De doi ani trebuie să asiste la orice oră din zi şi din noapte la intervenţiile din sălile de operaţie, aşa că s-a mutat în spital.

Cămăruţa mea în care stau eu şi în care îmi duc viaţa. Asta mi s-a oferit, asta am”, spune Livia Rotaru.

Volumul de muncă este uriaş, dar experienţa o ajută să facă faţă.

„Sunt şase operaţii, şapte operaţii pe zi. Sunt zile când se ajunge şi la 11 şi la 14 operaţii pe zi”, spune medicul.

Conducerea spitalului din Huşi îşi pune speranţe în medicii rezidenţi. Le oferă chiar şi garsoniere, dar nici aşa nu îi conving.

„Trebuie să avem şi cadre tinere, care vor fi un schimb de generaţie la un moment dat. Este un volum mare de muncă pentru un singur medic anestezist”, spune Nelu Tătaru, medic chirurg.

Mai greu este în perioada verii, când medicul intră în concediu de odihnă, iar la spitalul din Huşi nu se mai face nicio operaţie. Astfel că medicii cer ajutor anesteziştilor de la spitalul din Vaslui.

„Ne trimiteau câte un anestezist, iar când nu era nimeni, eram nevoiţi să trimitem cazurile către ei”, spune Lucia Rotaru, manager Spitalul Municipal Huşi.

Problema este că şi la Spitalul Judeţean Vaslui este criză de anestezişti. Din necesarul de nouă specialişti, unitatea medicală are doar trei.

„În momentul de faţă se lucrează cu trei medici anestezişti. Asta înseamnă aproape zece gărzi pe lună de fiecare medic, ceea ce este extrem de epuizant”, spune Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judeţean Vaslui.

Ce-i drept, nici salariile nu sunt atractive.

„De la începutul anului ni s-a tăiat din sporul de gărzi. Oricum, nu este vorba de bani, este vorba că nu putem fizic și moral să facem față volumului de muncă” spune dr. Angel Bologa, şef ATI Vaslui.

În România, un anestezist debutant câştigă 1.600 de lei, iar unul cu experienţă, puţin peste 2.000 de lei.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro