Norme Coca 2023 - 2024

Perioada concediilor a dat peste cap activitatea centrelor de donare de sânge. Pentru că în spitale sunt îngrijite multe victime ale accidentelor rutiere, pentru care e nevoie de sânge, Ministerul Sănătății face apel la donatori.

”În lunile de vară, în perioada concediilor şi a muncilor agricole, ne confruntăm cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile“, susține Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Pentru că s-au primit sesizări de la mai multe centre județene de transfuzii, MS face un apel către cetățeni pentru donarea voluntară.

 Iașiul, cea mai gravă situație

Cea mai critică situație e la Iași, unde zilnic, pentru acoperirea necesarului, ar fi nevoie de 80 de donatori. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări au început o campanie de promovare a donării prin afişe şi pliante în rândul furnizorilor de servicii medicale și al asiguraţilor. „Ieșenii trebuie să se gândească că astăzi ei salvează o viață, iar mâine, o altă persoană o poate salva pe a lor”, a precizat șeful CJAS Iași, Robert Dâncă, care va merge alături de angajații casei județene să doneze. În Capitală, colecta de sânge este la același nivel cu anul trecut, însă e loc și de mai bine. „Avem donatori datorită campaniilor de presă. Nu ne-ar strica însă mai mulți. Autocarul nostru în care se recoltează sânge e tot timpul pe teren. Astfel de autocare mai sunt la Iași, Oradea, Craiova și Târgu Mureș”, ne-a explicat șefa Centrului de Transfuzii București, dr. Doina Goșa.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro