Seruri şi vaccinuri vitale pacienţilor lipsesc în spitalele din Iaşi pentru că niciun ofertant nu se prezintă la procedura de achiziţie. Oficialii din spitalele ieşene spun că Ministerul Sănătăţii trebuie să rezolve situaţia de urgenţă pentru că viaţa bolnavilor este în pericol.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, singura unitate medicală de referinţă în specialitate de boli infecţioase din regiunea Moldovei, ar trebui să aibă în permanenţă şi serul şi vaccinul antitetanos (indicat pacienţilor cu tetanos), antibotulinic (indicat pacienţilor diagnosticaţi cu botulism), antirabic (indicat pacienţilor diagnosticaţi cu rabie) şi anticărbunos (indicat pacienţilor diagnosticaţi cu antrax). În prezent, în unitatea medicală se regăseşte o singură doză de ser şi vaccin antibotulinic şi antirabic. Serul şi vaccinul antitetanic şi anticărbunos lipsesc şi medicii arată că principalul vinovat este distribuitorul unic de medicamente, Unifarm, singurul distribuitor de seruri şi vaccinuri necesare spitalelor.

În Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” ar trebui să se regăsească vaccin antibotulinic şi vaccin antitetanic. În prezent, unitatea are o singură doză de vaccin antitetanic pe care a obţinut-o de la colegii de breaslă din Chişinău. Coordonatoarea UPU a subliniat că doza a ajuns la Iaşi după ce săptămâna trecută, pentru un caz absolut urgent, cu un pacient din Cluj internat în stare gravă, medicii nu au găsit nicăieri în România vaccinul necesar. „În UPU trebuie să avem în permanenţă antitetanic şi antibotulinic. Acum avem o doză de antitetanic prin bunăvoinţa şi înţelegerea colegilor din Chişinău. Ne-au sunat săptămâna trecută şi pe noi colegii de la Cluj să-i ajutăm pentru un caz urgent, dar sigur că nu am avut nici noi cum să-i ajutăm, la fel cum nu au putut nici alte unităţi din ţară. Până la urmă, prin înţelegerea colegilor de la Chişinău, doza a fost adusă şi transportată la Cluj”, a precizat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.   Potrivit urgentistului, spitalul a deschis procedură de achiziţie pentru vaccinul antitetanic şi antibotulinic, însă nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. „Noi deschidem procedura, dar nimeni nu oferă produsul, nu există ofertant pentru niciunul. Pe de o parte, în ţară, nimeni nu mai produce astfel de vaccinuri, şi pe de altă parte, nici nu mai sunt importate. Guvernul şi Ministerul Sănătăţii trebuie să lămurească această situaţie care afectează întreaga ţara”, a conchis profesorul Diana Cimpoeşu.

Pe lângă vaccinurile pe care spitalele ar trebui să şi le achiziţioneze singure, din unităţile medicale lipsesc inclusiv vaccinuri pe care Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să le distribuie medicilor de familie. De două luni, la cabinetele medicilor de familie din judeţ nu se găseşte vaccin hexavalent, administrat bebeluşilor în mai multe etape pentru a-i imuniza împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi meningitei provocate de bacteria Haemophilus Influenzae tip B.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro