Norme Coca 2023 - 2024

La jumătate de an de la criza precedentă, părinții bebelușilor prahoveni se lovesc, din nou, de lipsa vaccinurilor. De data aceasta, situația este cu atât mai gravă cu cât este vorba despre dozele care ar trebui administrate nou-născuților în primele ore de viață. Autoritățile au anunțat că a fost declanșată procedură de achiziție a vaccinurilor în regim de urgență. Dar dozele nu vor ajunge în maternități decât în cursul lunii viitoare.

În Prahova, vaccinul împotriva TBC lipsește de la mijlocul lunii, în timp ce dozele de HVB, împotriva hepatitei B, nu mai există în județ încă din jurul datei de 20 iunie. A fost nevoie de o lună și jumătate de lipsă, timp în care sute de bebeluși au rămas neimunizați numai în Prahova și mii de astfel de cazuri au fost înregistrate la nivel național, pentru ca Ministerul Sănătății să decidă lansarea procedurii de achiziție. În regim de urgență! “Având în vedere că, în această perioadă, se înregistrează în jur de 500 de nașteri pe lună, la nivelul județului, estimăm că ar exista cel mult 400 de copii care nu au primit vaccinul BCG și 700 – 750 care nu au fost imunizați împotriva hepatitei B. Ministerul Sănătății a spus că achiziția va fi făcută până la finalul lunii și, ulterior, dozele vor fi distribuite în teritoriu. Copiii care nu au primit vaccinul împotriva hepatitei vor fi imunizați prin medicii de familie, iar recuperarea vaccinării BCG se va face, cel mai probabil, prin ambulatoriile maternităților”, a explicat dr. Dan Decebal, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Prahova. Potrivit acestuia, riscurile pentru copiii rămași neimunizați ar fi relative reduse, dat fiind că amânarea vaccinării nu se face pentru o perioadă lungă de timp. “În primul rând înseamnă o perturbare a calendarului de vaccinări. Pericol pentru viață nu există, întrucât hepatita B se ia prin instrumentar medical, de exemplu, iar în ceea ce privește nou-născuții garanția cea mai bună este, oricum, respectarea unor norme minimă de igienă, însemnând inclusiv să intre în contact cu cât mai puține persoane, în esență doar cu familia”, a mai explicat reprezentantul DSP Prahova.

Secretarul de stat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a anunțat, luni, că instituția “a întreprins o serie de măsuri, printre care şi identificarea unicului distribuitor de pe piaţa din România al vaccinului pentru heptatita B. Având în vedere urgenţa, a fost iniţiată achiziţia prin procedură de urgenţă pentru 50.000 de doze de vaccin, care să acopere o perioadă de două-trei luni, urmând ca, în paralel, să se desfăşoare procedura de achiziţie centralizată pentru restul de 156.000 de doze de vaccin" .

Între timp, însă, ca reprezentant al pacienților care au contactat un virus hepatic, dar și ca viitoare mămică, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România subliniază situația gravă în care s-a ajuns, la acest moment, în condițiile în care vorbim despre stocuri de vaccin zero, la nivel național, și imposibilitatea achiziționării dozelor de pe piață. “Eu trebuie să nasc în curând, iar de două săptămâni caut, zi de zi, vaccinul HVB. Nu l-am găsit în nicio farmacie din țară și mărturisesc că sunt speriată când mă gândesc la sănătatea copilului meu. Ce se întâmplă cu copiii care provin din medii sărace, unde igiena lasă de dorit? Dar cu cei din mediul rural unde există obiceiul ca toate rudele să vină în vizită la proaspăta mămică și la nou-născut? Nu există nicio garanție că acei copii nu vor contacta un virus înainte să apuce să fie vaccinat. De aceea aceste doze se și administrează în primele ore de viață. Recomandarea este de 12 ore în cazul HVB, de exemplu. Pe de altă parte, există riscul ca mulți copii să rămână nevaccinați și după rezolvarea crizei. Sunt părinți care vor trebui convinși că imunizarea este necesară. Așa, în maternitate, rezolvai ușor. Dar există această modă printre mămici, să refuze vaccinarea. Cum îi mai convingi pe părinți, după externarea din maternitate, că este important să accepte imunizarea copilului?” a atras atenția Marinela Debu, președintele APAH-RO. Cât despre consecințele pe termen lung, “dacă un copil contactează virusul hepatic, riscul de cronicizare a bolii ajunge până la 80-90%, față de 10-15% în cazul adulților”, a explicat, pentru Telegrama, reprezentantul APAH-RO.

Precedenta criză de vaccin înregistrată în Prahova a fost semnalată în toamna anului trecut și a vizat lipsa dozelor de hexavalent, care trebuie administrat prin medicii de familie copiilor la vârsta de 2 luni și la 6 luni, pentru imunizarea împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTaP), a poliomielitei (VPI), împotriva haemophilus influenzae tip b (Hib) şi împotriva hepatitei virale de tip B (HVB). De această dată, din maternitățile de stat și chiar din spitale private lipsesc dozele de vaccin împotriva hepatitei virale tip B (HVB) și cele împotriva TBC (BCG). Potrivit schemei naționale de imunizare, acestea ar trebui administrate nou-născuților în maternitate, la 24 de ore, respectiv la 2 până la 7 zile de la venirea pe lume. Ele trebuie asigurate gratuit de stat, acesta fiind și motivul pentru care, în momentul în care apare o astfel de criză, dozele nu sunt de găsit nici în farmacii.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro