Criza economică din ultimii ani a făcut ca fenomenul obezităţii să ia amploare. Aşa arată cel mai recent studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit căreia fructele şi legumele au fost înlocuite cu alimente care au un conţinut ridicat de calorii, din lipsa banilor.

Specialiştii arată că acest comportament favorizează creşterea greutăţii, vizate fiind în special ţări precum Spania, Italia şi Grecia. „Consecinţele sociale şi economice ale acestei epidemii sunt dramatice, întrucât expun un număr tot mai mare de persoane unor boli cronice precum diabetul, bolile de inimă şi cancerul”, se arată în raportul OCDE, citat de Agerpres. Şi în România, numărul persoanelor care au probleme de greutate este în creştere. Obezitatea câştigă teren din două motive Problemele legate de greutate sunt tot mai îngrijorătoare, atrag atenţia specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora până la 27% din adolescenţii de 13 ani şi 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. Aşa arată un studiu recent, desfăşurat în 53 de ţări, printre care şi România. Într-un clasament al obezităţii, ţara noastră s-ar situa undeva la mijloc.
„Obezitatea câştigă teren din două motive: activitatea fizică insuficientă şi consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Această combinaţie de factori este fatală. Percepţia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Să fii supraponderal este văzut acum drept ceva obişnuit. Nu trebuie să mai lăsăm o generaţie să crească în ideea că obezitatea este o nouă normă”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director OMS pentru Europa. Raportul arată că obezitatea la copii atinge cele mai înalte niveluri în Grecia, Portugalia, Irlanda şi Spania, în timp ce niveluri mai scăzute ale acestui fenomen sunt întâlnite în Olanda şi Elveţia, ţări care au reuşit să schimbe mentalitatea cetăţenilor prin promovarea consumului de fructe şi legume, precum şi prin taxarea anumitor alimente.
Medic şcolar: „Elevii români mănâncă prost“ Nu acelaşi lucru se poate spune despre România, unde statistici concrete privind obezitatea la copii nu există. Medicul şcolar Daniela Rajka atrage atenţia că tot mai mulţi copii care trec pragul cabinetului său se confruntă cu probleme de greutate. „Cu certitudine, suntem sub datele care se dau în Europa Centrală şi în America de Nord. Din ce am remarcat, elevii mănâncă prost, dar nu e vorba neapărat de ceea ce se vinde la chioşcurile din şcoli, unde totul este din ce în ce mai controlat, ci contează mult şi ce fac după ce părăsesc incinta şcolii, mai ales că sunt consumatori de fast-food şi de băuturi carbogazoase”, a explicat doctorul. Copiii obezi dezvoltă probleme psihologice Potrivit conferenţiarului Gabriela Roman, în ultimul an a crescut numărul copiilor care se confruntă cu probleme de greutate.
Cu toate acestea, cei mai mulţi ajung târziu la un medic specialist. „Ei ar trebui să fie văzuţi de medicul de familie sau de nutriţionist. Oricum, părinţii sunt cei care ar trebui să se alarmeze şi să solicite sfatul specialistului. Problema este că aceşti copii dezvoltă numeroase probleme psihologice, se izolează de cele mai multe ori pentru că sunt stigmatizaţi de colegi, dar şi de cei din jur”, subliniază Gabriela Roman.
Sursa
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro