a semnalat luni - intr-un interviu pentru AFP - comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, care a apreciat ca 'nu este usor' de realizat un echilibru 'just' intre cheltuieli si serviciile pentru sanatatea populatiei in contextul acestei crize.
Tonio Borg a făcut această apreciere cu ocazia desfășurării, luni și marți, la Atena, a unei reuniuni informale a miniștrilor sănătății din cele 28 de state ale Uniunii Europene, în cadrul președinției prin rotație exercitate în acest semestru de Grecia. Potrivit comisarului european pentru sănătate, 'cheia' provocării 'este de a limita costurile și de a construi, în același timp, un sistem de securitate socială modern și viabil, care să poată furniza prestații de calitate'. Țările membre ale UE trebuie să facă 'mari eforturi pentru a elimina datoriile sectorului sănătății, a limita cheltuielile farmaceutice și a proceda la reforme privind gestionarea spitalelor și ameliorarea personalului lor', a subliniat Tonio Borg.
Criza a constrâns țările să 'adopte rapid măsuri pe termen scurt, acum este momentul unei abordări mai detaliate', a mai estimat comisarul european. Potrivit opiniei sale, 'cheia pentru a împiedica o criză sanitară constă în a garanta cea mai mare eficiență posibilă a sistemului', în 'a nu cheltui mai mult, ci într-un mod mai inteligent'. Referitor la dificultățile privind accesul imigranților la serviciile de sănătate, mai ales în state din Sud și din Est, precum Grecia, Italia și Malta, Tonio Borg a îndemnat aceste țări să acționeze 'într-un climat de solidaritate' și să utilizeze noul Fond pentru azil, migrație și integrare. Grecia, în special, trebuie să facă față în același timp uneia dintre cele mai grave crize din Europa și, ca frontieră de est a Europei, unui aflux constant de migranți deseori foarte săraci. Potrivit unei surse europene contactate de AFP, reuniunea ar urma să pună bazele unui proces comun de evaluare a sănătății migranților.