O ţigară scurtează viaţa unui fumător cu 14 minute, în timp ce o băutură alcoolică taie aproape 7 ore din viaţă, conform unui nou studiu care calculează cu cât se reduce speranţa de viaţă prin folosirea continuă a unor diferite vicii, scrie de Daily Mail, citat de Ziarul Financiar.
Treatment4addiction a calculat costul adicţiilor în ani din viaţă, pe baza informaţiilor oferite de un studiu realizat de Cetrul de Prevenire şi Control al Bolilor din SUA. Conform rezultatelor, fumatul unui pachet de 20 de ţigări pe zi reduce speranţa de viaţă a unei persoane cu zece ani, în timp ce consumul de două sau mai multe băuturi alcoolice pe zi taie 23 de ani din viaţă.
Una dintre cele mai grave dependenţe este cea de heroină, speranţa de viaţă a celor care folosesc acest drog micşorându-se cu 42 de ani. Fiecare doză de heroină luată taie 23 de ore din viaţă. În medie, dependenţii de heroină mor la vârsta de 38 de ani. Un efect asemănător îl are şi consumul de metadonă, care scurtează viaţa cu 38 de ani, sau de cocaină, din cauza căreia dependentul poate pierde până la 34 de ani din viaţă.
Jake Tri, managerul site-ului Treatment4addiction, a spus că proiectul a apărut ca urmare a unor comentarii legate de cât de mult timp ”plăteşte” o persoană care fumează. El a menţionat că metodologia oferă un impact negativ estimativ, nu este obligatoriu ca prognoza să se păstreze pentru fiecare caz în parte.
”Sunt prea mulţi factori de luat în considerare pentru a putea oferi o afirmaţie corectă 100% despre cât timp pierde o persoană după ce fumează o ţigară sau după ce consumă o băutură alcoolică. Totuşi, metoda oferă o estimare bazată pe rapoartele despre speranţa medie de viaţă a dependenţilor”, a spus Tri.