Norme Coca 2023 - 2024

La debutul campaniei electorale, Ministerul Sănătăţii a început împărţirea cardurilor de sănătate, cu toate că nu s-a convenit cu medicii de familie ce fel de softuri vor folosi.

Constănţenii asiguraţi au început a primi cardurile naționale de sănătate. Unii au mers deja la medicul de familie.

Dar surpriză!

Medicii n-au cititoare, deci nu au cum să le valideze și nici nu au cum să inscripționeze date suplimentare. De altfel, nici Spitalul Judeţean Constanţa nu este pregătit pentru implementarea sistemului cu carduri de sănătate.

Până în acest moment, în unitatea medicală nu a fost achiziţionat vreun cititor de card. Managerul unităţii, Dănuţ Căpăţână, vede inutilă implementarea acestui sistem: „Cardul de sănătate este un instrument care folosește pacientului în relația strictă cu medicul de familie sau cu medicul specialist.

Medicul de familie este cel care colectează informațiile din toate părțile. Nu am nicio informație că spitalul ar fi inclus printre cei care trebuie să verifice datele de pe cardul de sănătate al pacientului“. La drept vorbind, e mai simplu să faci carduri de sănătate fără softuri, decât să începi şcoala fără abecedare! Sau e mai simplu să ai card de sănătate în buzunar, mândru că eşti cetăţean european, decât să ai şi în secolul tehnologiilor avansate toaleta în curte şi să te speli în continuare la lighean. Asta ca să nu mai vorbim şi de situaţia neplăcută a altor şcoli sau cabinete medicale de la ţară, unde lipseşte canalizarea, fapt pentru care nu exista nici toalete, iar în caz de nevoie, toată lumea foloseşte veceul din curte.

În schimb, când mergi la medic, ai în buzunar cardul de sănătate!

Potrivit acordului-cadru încheiat între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Compania Naţională Poşta Română, distribuirea cardului a început pe 19 septembrie, către asigurații din București. Pe 22 septembrie a început distribuirea cardului, concomitent, în mai multe judeţe din ţară, printre care și Constanța. Procesul de distribuire continuă și în această lună pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asiguraţi pentru care au fost tipărite cardurile naţionale de sănătate.

Din ianuarie 2015, consultaţiile şi internările se vor face doar în baza cardului, iar medicamentele compensate se vor da tot cu el la purtător.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro