Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Cuba a lansat primul vaccin contra cancerului pulmonar, Cimavax, în 2011. Fiecare vaccin costă 1$, dar guvernul cubanez a lansat vaccinul gratuit pentru populație. Acum, în 2015, și alte țări doresc să obțină acest vaccin.

Centrul de Imunologie Moleculară din Cuba a finalizat înțelegerile cu Institutul de Cancer Roswell Park din USA, pentru lansarea unui proiect ce privește dezvoltarea acestui vaccin lansat în Cuba și care va fi introdus în Statele Unite. Aceasta implică obținerea aprobării pentru vaccin din partea Administrației privind mâncarea și medicamentele (FDA) și începerea testelor clinice.

De 55 de ani a existat un embargo impus de Statele Unite care restricționa turismul și comerțul în Cuba. Administrația Obama a încercat să normalizeze relațiile cu Cuba, începând cu ridicarea restricțiilor privind echipamentul medical și cercetarea.cancer_plamani

”Șansa de a evalua un astfel de vaccin este foarte importantă”, spune Candace Johnson, CEO la Roswell Park. De obicei, vaccinurile contra cancerului sunt foarte scumpe, dar Cimavax este ieftin de produs și de depozitat. Alte vaccinuri contra cancerului au efecte secundare, dar Cimavax a demonstrat o toxicitate mult mai redusă. Efectele secundare ale acestui vaccin sunt amețeală, frisoane și febră.

Deși Cimavax nu vindecă cancerul – sunt necesare teste suplimentare pentru a înțelege acest vaccin – rezultatele de până acum sunt promițătoare. Există o tendință de îmbunătățire a stării pacienților vaccinați cu Cimavax. Este un fel de ironie că o țară renumită pentru țigările sale este un pionier în lume în dezvoltarea unui vaccin contra cancerului pulmonar.

Vaccinul conține o proteină numită factor de creștere epidermică (EGF), care stimulează creșterea celulelor, se găsește în mod natural în organism, dar tumorile canceroase pot stimula corpul să producă o cantitate mult prea mare din această proteină. Acest lucru face ca tumoarea să se multiplice și să crească incontrolabil..

În momentul vaccinării, proteina, împreună cu alți compuși, intră în sânge și încurajează sistemul imunitar să producă anticorpi care anulează efectele acesteia. Acest lucru previne tumoarea să crească.

Vaccinul este injectat persoanelor care suferă deja de cancer pulmonar. Fiind un vaccin terapeutic. Cimavax împiedică tumoarea să mai crească și să se extindă în organism.

Cercetătorii speră ca acest vaccin să poată fi folosit pe viitor și pentru alte forme de cancer.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro