Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Ec. Mirela Grosu a fost demisă în urma evaluării activităţii* problema se pare că a fost lipsa unui act adiţional * postul va fi scos la concurs în perioada următoare

Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) a fost demisă de Ministerul Sănătăţii (MS), în urma evaluării activităţii, motivul fiind neîndeplinirea indicatorilor de performanţă asumaţi prin contract, mai exact indicatorii economico-financiari. Conform legii 95/2006, contractul de management al unui manager de spital poate înceta la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, dar şi „în cazul nerealizării indicatorilor de performanţă ai managementului spitalului public, prevăzuţi în ordinul ministrului sănătăţii publice”, în cazul de faţă fiind vorba despre un indicator economico-financiar, cheltuiala pe zi de spitalizare fiind mult mai mare decât era stabilit.
De asemenea, conform articolului 3 din Contractul de Management, managerul de spital are „dreptul de a renegocia indicatorii de performanţă, o singură dată în cursul unui exerciţiu bugetar, în situaţii excepţionale şi din motive neimputabile conducerii spitalului”. Astfel, managerul susţine că avea dreptul de a renegocia indicatorul, însă problema a fost lipsa actului adiţional care trebuia trimis până la sfârşitul lunii martie. „Problema a pornit de la faptul că am redus numărul de zile de spitalizare, iar veniturile de anul trecut au fost mai mari decât am estimat şi cheltuiala pe zi de spitalizare a fost depăşită. Am făcut o cerere de renegociere la minister în decembrie 2014, cu indicatorii ataşaţi, însă în luna mai, când am fost pentru evaluarea activităţii, problema a fost că lipsea actul adiţional. A fost o neînţelegere, pentru că ministerul aştepta să trimitem actul adiţional până la sfârşitul lunii martie, iar noi am crezut că ei întocmesc actul”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Postul de manager, scos la concurs
Perioada pentru care contractul de management al managerului IRO a fost încheiat cu MS urma să expire în luna martie a anului următor, însă postul va fi scos în perioada următoare la concurs. Până la organizarea acestuia, interimatul va fi asigurat tot de ec. Mirela Grosu. „Încă nu m-am gândit dacă voi mai participa sau nu la concurs. Anunţul că postul este scos la concurs va apărea în perioada următoare, în Viaţa Medicală”, a adăugat aceasta.

Ec. Mirela Grosu a fost numită manager interimar în septembrie 2011, la propunerea directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi de la acea vreme, dr. Vasile Cepoi. „Sunt surprins de această decizie, deoarece s-a demonstrat că este un manager foarte bun şi asta se vede din activitatea IRO din ultimii doi ani”, a precizat dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii şi actualul preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro