Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că negocierile cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas s-au soldat cu o creştere a salariilor cu 10% pentru personalul din sănătate, acţiunile de protest ale sindicaliştilor urmând să fie suspendate.

'În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România am semnat un proiect de acord de colaborare pe patru puncte. Astfel, Ministerul Finanţelor Publice va susţine creşterea salariilor cu 10% pentru personalul din sănătate cu salarii sub plafonul de 1.500 de lei. Această majorare va avea loc în două etape, respectiv cu 5% la 1 decembrie 2014 şi cu 5% la 1 martie 2015. De această măsură vor beneficia 126.000 de salariaţi din sistemul sanitar', a declarat Ioana Petrescu.

Aceasta a precizat, totodată, că va fi organizat un grup de lucru interministerial, care va lucra la legea salarizării unitare.

'Vom organiza un grup de lucru interministerial, care va lucra la legea salarizării unitare pentru a elimina inechităţile. În acest grup de lucru va lucra şi Federaţia Sanitas, urmând să prezentăm un raport final la 1 octombrie 2014. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii vor face o analiză pe baza datelor de care dispun, în scopul identificării unor soluţii care să conducă la angajarea în sistem, pe locurile vacantate bugetare, preponderent a personalului de specialitate medico-sanitară', a mai spus ministrul Finanţelor.

Ioana Petrescu a ţinut să precizeze că măsurile prezentate au fost luate după consultarea, în prealabil, a reprezentanţilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

La rândul său, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas a declarat că va continua consultările cu Ministerul Finanţelor Publice.

'Vom continua consultările cu Ministerul Finanţelor Publice, în scopul identificării celor mai bune soluţii pentru disfuncţionalităţile cu care se confruntă sistemul public de sănătate şi asistenţă socială. Acest proiect de acord de colaborare va fi prezentat pentru validare Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas pe data de 7 iulie. Până atunci am convenit împreună cu doamna ministru Maria Petrescu să încetăm acţiunile de protest programate pentru săptămâna viitoare', a afirmat Leonard Bărăscu.

AGERPRES

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro