Pare greu de crezut şi totuşi s-a întâmplat în România, într-un spital de stat: un detectiv particular a reuşit să aducă pe profit unitatea medicală de la Vînju Mare-Mehedinţi în numai doi ani

Dumitru Tudor, fost ofiţer de poliţie judiciară, recunoscut oficial ca primul detectiv particular din România postdecembristă, cel care a manageriat spitalul de la Vînju Mare, a demonstrat că şi un spital de stat poate fi profitabil, dacă există voinţă. A fost manager al acestui spital timp de doi, în perioada 2009-2011, iar la finele mandatului, atunci când acest spital şi-a închis porţile potrivit deciziilor politice de la acea vreme, avea un profit de 700.000  lei. Poate fi un exemplu pentru mai marii Consiliului Judeţean Mehedinţi, care trebuie să rezolve problema spitalului judeţean.  Dar cum a reuşit un detectiv particular? Simplu. “Orice spital este profitabil cu o condiţie, ca managerul să fie cinstit. Pentru că dacă managerul este cinstit şi nu lucrează cu parandărături, toată lumea de la el în jos nu poate să facă nimic”, spune Dumitru Tudor.

„Eram foarte econom”

Metodele de management, împletite cu metodele specifice poliţieneşti, au dat roade la Vînju Mare. Primit la început cu mare reticenţă şi privit ca un intrus de către corpul medical, Dumitru Tudor avea să câştige în scurt timp respectul angajaţilor de aici. Evident că nu a fost simplu, şi-a pus în cap şi câţiva medici pentru că le-a încurcat socotelile, dar şi-a urmărit cu perseverenţă obiectivul şi a reuşit, acela de a obţine profit. „Eram foarte econom, în sensul că dacă am avut nişte bani nu m-am repezit pe contracte pentru că pe mine nu mă interesa parandărătul. Aici a fost toată chestiunea. Aveam, de exemplu, o echipă de opt oameni care ştiau să facă de toate şi le-am spus: <<vouă vă convine să dau 60.000 de lei la firma X ca să ne zugrăvească?>>. <<Nu şefu, păi noi ce facem aici>>.  Pacienţii internaţi aici aveau totul la dispoziţie, erau medicamente, materiale sanitare, absolut tot ceea ce era necesar”, spune Dumitru Tudor. Cu flerul de poliţist a reuşit să stopeze şi practica veche a unor medici de a trimite pacienţii la farmacia de peste drum: „Am scos şi asta fiindcă erau doi medici care aveau soţiile farmaciste peste drum de spital. Le-am spus că îi dau afară, că sunt în conflict de interese. Spuneau la pacienţi că în spital nu sunt medicamente, deşi noi aveam de toate”. 

Informatizarea a dus la profit

Informatizarea spitalului, una din primele măsuri luate de fostul manager Dumitru Tudor, a rezolvat o chestiune birocratică, care în timp şi-a dovedit eficienţa. „Medicii şi asistenţii medicali nu mai puteau să opereze cu lenea la îndemână, adică să facă foi de observaţii alandala, apoi din lene nu treceau toate operaţiunile făcute, toată medicamentaţia şi în felul acesta când te duceai la Casa de Asigurări în loc să-ţi deconteze serviciile 100 la sută le deconta doar în procent de 65 la sută. Doar pentru că documentele nu erau bine puse la punct, o chestiune birocratică de care doctorii fug ca de dracu, că le este urât să scrie”, spune Tudor. Practic, documentele nu mai erau acceptate de sistem, dacă medicul respectiv nu completa toate rubricile. În felul acesta, Spitalul de la Vînju Mare a reuşit să ajungă pe profit pentru că serviciile erau decontate în procent de 100 la sută, iar sumele virate erau mai mari decât necesarul spitalului. La fel a procedat şi cu laboratorul spitalului  „gaura neagră nr. 1”, prin informatizare reuşind să pună capăt achiziţionării „substanţelor foarte scumpe , băgate pe gât de firme pentru parandărăt”.

Spitalul Judeţean, în agonie

Cea mai mare unitate spitalicească din Mehedinţi, Spitalul Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin, este în pragul falimentului din cauza datoriilor colosale, de aproape 17 milioane de lei. În plus, spitalul a fost târât într-un megascandal din cauza fostului manager Doina Borugă care acum este cercetată de procurorii DNA în acelaşi dosar de corupţie cu Adrian Duicu pentru contractul de achiziţionare echipamente medicale la blocul materno-infantil. Cum Doina Borugă nu mai putea ocupa funcţia de manager, la conducere a fost numit recent un manager interimar de către Consiliul Judeţean Mehedinţi, după ce la concursul pentru funcţia de manager cele două candidate, doctoriţele Lidia Popescu şi Nicoleta Manu, nu au obţinut note de trecere. Situaţia de interimat nu face însă altceva decât să prelungească starea de agonie în care se află unitatea medicală.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro